Menu

HELP! “Vriendjes” gezocht …

1 maart 2017

Circulair bedrijventerrein.png

De Provincie Antwerpen heeft het startschot gegeven voor een aantal unieke en baanbrekende projecten op het domein Kamp C. De ontwikkeling van het eerst Circulaire Bedrijventerrein van België is gestart en de eerste concrete stappen worden nu gezet.

Deze stappen gaan we met name zetten om ervan te leren. Met een Pipi Langkous mentaliteit (ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen) gaat Circulair Bouwen zeker niet tot stand komen. Het gaat een ontdekkingsreis worden op het gebied van circulair materiaalgebruik, circulair ontwerpen, circulair aanbesteden, circulaire business modellen en meer. Elk van deze termen zijn disruptief in de conservatieve bouwsector van Vlaanderen.

Ik zoek nu partijen, stakeholders, ondernemers en “vriendjes” die mee om de tafel willen zitten om deze ontdekkingsreis samen aan te gaan. Hoe moeten wij een Circulaire bedrijfshal bouwen? Hoe werkt dat wanneer bouwelementen ineens een service worden? Hoe moet je dit aanbesteden? Wat wordt het verdienmodel voor ondernemingen die deze business modellen gaan uitproberen?

Allereerst wordt er een Circulaire Multifunctionele Bedrijfshal gebouwd (2017-2018), vervolgens zal er infrastructuur voor 3D printen in de bouw geplaatst worden (2018-2019) en daarna zal het eerste Circulaire Kantoorgebouw gebouwd worden (2019-2021).

Het wordt echter geen zoektocht, maar een “vindtocht”, waarbij we verder bouwen op wat door anderen al bedacht is. Waar Plan C en het Vlaams Materialenprogramma (Ovam) al enorm veel kennis opgedaan hebben over het materiaal aspect en over de Circulaire Economie in het algemeen, worden de krachten nu gebundeld in Vlaanderen Circulair. Deze laatste heeft als hoofdthema’s de circulaire stad, circulaire business strategieën en circulair aankopen, 3 thema’s die samenkomen binnen de ontwikkeling van het Circulaire Bedrijventerrein op Kamp C. Uiteraard werken wij nauw met hen samen.

Samen met VITO dient Kamp C een project in binnen EFRO, om Circulaire Business Modellen in kaart te brengen en ook het WTCB verdiept zich nu in Circulair Bouwen. Recent is er een Innovation Paper “Circulair Bouwen, naar een circulaire economie in de bouwsector” uitgebracht. Kamp C dient samen met het WTCB een HORIZON 2020 project  in om Circulaire Business Modellen om te zetten naar een concreet gebouw.

Er gebeurt dus genoeg in het Vlaamse landschap, er is nood echter aan daadwerkelijke verwezenlijkingen. Dat is wat we gaan doen op het domein Kamp C. In Nederland zijn de kantlijnen getekend voor het eerste volledig circulaire bedrijfsterrein, The Valley, nabij Schiphol. Delta Development, de ontwikkelaars van dit project en van bijvoorbeeld Park2020 nabij Hoofddorp ondersteunen de ontwikkelingen op Kamp C. Het domein Kamp C is een voorbeeld site van innovatieve bouwvormen en ontwikkelingen en bij uitstek geschikt om als show case te dienen voor de meest disruptieve innovatie in de bouwsector.

Dus nogmaals: wie wéét dat de toekomst circulair is en die nog geen idee heeft hoe zijn eigen business om te bouwen naar een circulair model? Kom aan de (ronde) tafel zitten en onderneem deze reis met ons.

De ontwikkelingen zullen te volgen zijn op dewijkvanmorgen.be en op de (binnenkort vernieuwde) website van Kamp C. Contact kan via mij of via info@dewijkvanmorgen.be.

https://www.linkedin.com

Deel dit bericht!