Menu

Het leven zoals het is: de Circulaire Stad

24 maart 2017

Circulairestad.png

Het begrip ‘circulaire economie’ is niet nieuw, maar wat betekent het nu voor het alledaagse leven? Hoe zou een dag in een circulaire stad verlopen? Ik neem je mee naar 2050, naar mijn circulaire stad. 

Je wordt wakker in je appartement in Antwerpen, een circulaire stad. Net zoals Londen, Parijs, Kopenhagen, New York, Beijing... In deze flat woon je vandaag exact 15 jaar. Toen gekocht voor jou en je partner, maar intussen zijn er kindjes en de knusse flat wordt net iets té knus. Een uitbreiding met extra slaapkamers is welkom. Geen probleem, dankzij de modulaire opbouw van het volledige complex verloopt de uitbreiding makkelijk, snel en bovenal vlekkeloos. Net lego.

7 uur de wekker gaat, je staat op en begint de dag met een lekker ontbijt. Eenmaal je al dat lekkers naar binnen hebt gespeeld, gooi je de afvalresten, inclusief de verpakkingen in een bio-waste koker. Na ontbinding komt deze vruchtbare compost in de gemeenschappelijke moestuin terecht. De kinderen spelen en helpen graag in de tuin, en jij hebt steeds verse ingrediënten voor het avondeten.

Omdat het slecht weer is beslis je om vandaag niet naar met de fiets naar het station te fietsen. In plaats daarvan bestel je zo’n elektrische zelfrijdende auto. Op de weg naar het station kan je alvast beginnen met het plannen van je werkdag. Tijdens de rit ook geen stress meer om tijdig op het werk te komen. De auto weet precies wanneer je trein vertrekt en zet je precies op tijd voor het station af.

Vandaag de dag werk je voor de stad, die enkele jaren geleden jouw start-up verwierf. Jij bedacht namelijk een marktplaats voor materialen waar bedrijven hun afval- en bijproducten kunnen aanbieden. Het platform koppelt deze vervolgens aan bedrijven die net deze zogenaamde afvalproducten als input voor hun eigen processen kunnen gebruiken. Voor de stad bleek deze investering ook een uitgelezen kans. Zo bespaarde ze massaal op landfill taxes en andere uitgaven m.b.t. afvalbeheer.

Jouw bedrijf telt ondertussen 18 mensen, maar omdat veel werknemers vaak bij klanten zijn of op locatie werken is het zinloos om deze bureaus ongebruikt en leeg achter te laten staan. Je deelt dus een kantoor, met in totaal 30 bureaus, met 3 andere bedrijven.

Na een uitputtende werkdag ga je nog wat drinken met enkele vrienden. Je doet dit in een café dat nog maar net de deuren opende. Deze plek was vroeger een elektronicazaak. Gelukkig worden producten tegenwoordig op duurzame wijze geproduceerd waardoor ze veel langer meegaan. Bovendien zien ook consumenten de voordelen van huren t.o.v. kopen. Bijgevolg zag de zaak haar omzet dalen met een faillissement tot gevolg.

Het weekend staat weer voor de deur, de perfecte gelegenheid om het huis wat op te knappen. Hiervoor zijn een boor, hamer en zaag zijn échte must-haves… maar niet in de letterlijke zin van het woord. Gelukkig heeft je stad een lokale werktuigenbibliotheek waar je voor een kleine bijdrage deze essentiële werktuigen kan lenen.

Voor het slapengaan nog snel de “energievoorspellingen” bekijken. Goed nieuws, want jouw buurt zal zich in een lage-energieconsumptiegebied bevinden. Dit betekent dat jij jouw wasmachine en vaatwasmachine op een zuinig programma kan laten draaien. En zo houd je op het einde van de maand toch weer wat extra over!

Van fictie tot feit

Hoe klinkt zo’n toekomst nu eigenlijk? Heeft het iets weg van science fiction? Wees maar zeker dat al het bovenstaande niet louter beperkt blijft tot onze verbeelding. Al de genoemde uitvindingen en technologieën bestaan reeds of zijn volop in ontwikkeling, over heel de wereld. Om deze ideeën gangbaar te maken in het alledaagse leven, zal de overheid sterk uit haar pijp moeten komen. Zij speelt een sleutelrol in het verspreiden en verankeren van de circulaire economie.

Wereldwijd bestendigen en versterken steden hun positie als economisch, sociaal en politiek machtscentrum. Maar dit loopt niet van een leien dakje. Dikwijls botsen zij op de uitdagingen en grenzen van de lineaire economie. Op uiteenlopende vlakken als mobiliteit, voedselvoorziening, elektronica, wonen… De stijgende druk op sociaal, ecologisch en economisch vlak is duidelijk merkbaar en werkt instabiliteit van steden in de hand.

Een omslag in ons denken is cruciaal. Materiaalstromen, energievoorziening, informatieverspreiding zijn aspecten die steden reeds aan het omgooien en herontwerpen zijn volgens de principes van de circulaire economie.

Steden zijn bij uitstek pioniers op het ongerepte circulaire terrein. Door de hoge concentratie aan mensen op een relatief kleine oppervlakte, zijn ze echte hotspots voor innovatie. Daarbovenop laten ze een vlotte uitwisseling toe van resources, energie en informatie. Kortom, steden vormen de perfecte omgeving om nieuwe business modellen uit te testen.

Verschillende trends en technologieën waagden reeds de sprong van science fiction naar realiteit. Ook in de circulaire economie lijken sommige ideeën vandaag de dag vergezocht of onwaarschijnlijk, hoewel de verwezenlijking ervan slechts om de hoek ligt.

http://circulatenews.org/2017/03/circular-city-will-actually-look/

Deel dit bericht!