Menu

Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

16 oktober 2018

Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

“We zijn als maatschappij onderweg naar een duurzame samenleving, en dat is maar goed ook. In de afgelopen zeventig jaar hebben we onze planeet uitgeput door het ongebreideld consumeren van de eindige voorraad grondstoffen. Als we op dezelfde voet doorgaan, hebben we straks geen grondstoffen meer. Bovendien hebben we onze planeet vervuild en verarmd. We brengen de levensvatbaarheid van Moeder Aarde in gevaar, inclusief ons eigen voortbestaan.”

“Dat we nu stilaan een andere weg inslaan is een uitstekende zaak. We zien heel hoopvolle ontwikkelingen, zoals de opkomst van de circulaire economie, de deeleconomie, de digitalisering van goederen en diensten, de energietransitie en de verduurzaming van ons voedselsysteem. Alleen: al die dingen gebeuren niet vanzelf. Mensen en organisaties moeten samen hun schouders onder de transitie zetten. Kamp C wil specifiek voor de bouwsector mensen laten weten waar het misloopt en hoe we het tij kunnen keren.”

Blog voor de bouwsector

“De bouwsector is het primaire aandachtspunt en expertisedomein van Kamp C. Op onze eigen site in Westerlo gaan we de komende jaren het eerste circulair gebouwde bedrijventerrein in Vlaanderen ontwikkelen. We willen de Vlaamse bouwwereld meenemen in de transitie door niet alleen te tonen hoe de bouwsector zich kan transformeren, maar door de sector ook de kans te geven om actief aan die transitie mee te werken. Daarom ben ik recent met een blogreeks gestart. Iedere twee weken vind je op de Kamp C-website een blogbericht over de transitie. Soms gaat het expliciet over een onderwerp uit de bouwwereld, zoals het gebruik van circulaire materialen in de bouw of circulaire ontwerpprincipes. Een andere keer gaat het over een onderwerp uit de samenleving in bredere zin, bijvoorbeeld over de opkomst van de deeleconomie of de digitalisering van goederen en diensten. De bouwsector leeft niet in een vacuüm maar is ingebed in de samenleving. Het is goed om ook dat grotere plaatje te blijven zien.”

E-book ‘In transitie’

“Naast de blogreeks heb ik over het onderwerp ook een tweetal boeken geschreven, met de steun van auteur Dik Bijl. Die boeken zijn net gepubliceerd en je kunt ze vinden op de Kamp C-website. Het eerste boek heet ‘In Transitie, onderweg naar een duurzame samenleving’ en is geschreven voor een breed publiek. Daarin onderzoekt Dik Bijl de betekenis van duurzaamheid voor de toekomst van onze wereld. Tijdens zijn ontdekkingsreis komt hij tot de vaststelling dat duurzaamheid belangrijk is en verandert hij stukje bij beetje zijn eigen gedrag. Zelf treed ik in dat proces als gids op.”

“‘In Transitie, duurzaamheid en innovatie in de bouw’ is het tweede boek uit het tweeluik. De bouwsector loopt fors achter als het gaat om de transitie naar duurzaamheid. Via de zeven pijlers van het circulair bouwen kan de bouwsector zich omvormen van een ‘vervuiler en verspiller’ naar een koploper in duurzaamheid en innovatie. Dit tweede boek is vooral bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de bouwsector. Mijn eigen rol is hier meer die van een stuurman: mijn visie op circulair bouwen staat centraal en wordt ondersteund door concrete voorbeelden en bijdragen van experts uit Vlaanderen en Nederland.”

De twee volumes van ‘In transitie’ zijn elektronisch of op papier verkrijgbaar. De elektronische versies kun je gratis downloaden. De papieren versie kost 29,95 euro en kun je bestellen bij Bol.com en in iedere boekenwinkel in Vlaanderen en Nederland.

Deel dit bericht!