Menu

Blog 16: Circulair werken, het "andere" kantoorgebouw

22 november 2019

In de vorige blog liet ik zien waarom het circulair werken een van de pijlers van het circulair bouwen is. We leven in hectische tijden waar grenzen niet meer tellen en de economie zeven dagen per week en 24 uur per dag doorgaat. Dat vraagt om andere werkwijzen en om een compleet andere manier van het ontwerpen en inrichten van kantoorgebouwen, maar ook op een andere manier van het afnemen (en aanbieden) van de fysieke werkomgeving.

Open en dynamisch

Het kantoorgebouw van het circulair werken is een open en dynamische werkomgeving met een variëteit aan werk- en loungeplekken: werkplekken om goed te kunnen samenwerken, werkplekken waar je je goed kunt concentreren en loungeplekken waar je goed met elkaar kunt overleggen of waar je je even kunt ontspannen. Niemand heeft meer een vaste werkplek, maar elke werkplek stelt zich helemaal op jouw persoonlijke voorkeuren in: de hoogte van het bureau, de positie van de stoel, de hoeveelheid licht, welke wifi je nodig hebt, op welke printer je bent aangesloten, enzovoort.
  
Dankzij geavanceerde gebouwbeheersystemen kan dat allemaal automatisch ingesteld worden en de medewerker bestuurt het gewoon vanaf zijn smartphone.
Alles is perfect geregeld in dat moderne kantoor. De basale maar zeer belangrijke zaken zoals licht, lucht en geluid zijn optimaal ingesteld: veel natuurlijk daglicht, een gezonde atmosfeer en temperatuur en de juiste hoeveelheid geluid. Een kantoor moet niet rumoerig zijn, maar ook niet te stil. Verder is de entree aantrekkelijk vormgegeven, zodat als je ’s ochtends het kantoor binnenkomt je meteen positieve energie krijgt. 
  
Het moderne kantoor moet qua inrichting gemakkelijk te veranderen zijn, want hectische tijden vragen om regelmatige verandering en vernieuwing. Misschien wil je over een jaar wat meer overlegruimtes en wat minder werkplekken of andersom. Dat moet zonder veel inspanning en in elk geval zonder verbouwing te realiseren zijn. Dus daarmee moet je bij het ontwerp van het kantoor al rekening houden. 

De werkomgeving als dienst

Een ander punt van het circulair werken is dat je de werkomgeving anders gaat afnemen. Je gaat geen kantoorruimte meer huren, maar je gaat een werkomgeving als dienst afnemen met alles erop en eraan. Dus inclusief alle technologie om de werkplek persoonlijk in te stellen en inclusief het gebruik van de koffie en thee. Als bedrijf neem je een aantal werkplekken af en je betaalt per werkplek een vast bedrag per maand. Stel, er zijn in het kantoor honderd werkplekken en jij als bedrijf wilt er twintig afnemen, of dertig, of tien. Dat kan allemaal, maar je krijgt geen vaste werkplekken toegewezen. Iedereen kan gaan zitten waar hij of zij wil en samenwerken met wie hij of zij wil. Want kunnen samenwerken met mensen van andere bedrijven kan je blikveld alleen maar verruimen, waardoor je effectiever wordt. Circulair werken moet dat dan ook stimuleren.

Circulair werken op Kamp C

Wij gaan deze pijler absoluut demonstreren op Kamp C. Als gebouweigenaar wil ik daarbij gaan werken met diverse ‘product als dienst’-oplossingen in het gebouw, als afnemer maar ook als leverancier. Als afnemer denk ik niet alleen aan de inmiddels al bijna gebruikelijke zaken zoals vloerbedekking als dienst of kantoormeubilair als dienst. In het eerste gebouw dat we neerzetten, moeten een fantastisch mooie entree en balie komen waar mensen ontvangen worden. Die balie ga ik als dienst van een bedrijf afnemen en zij zijn verantwoordelijk voor heel die balie. Zij moeten die balie bijvoorbeeld elke vijf jaar vernieuwen om die weer eens een andere look and feel te geven. Aan het eind van het contract moeten ze de balie ook weer terugnemen. Als leverancier ga ik in mijn kantoorgebouwen het circulair werken als dienst aanbieden. Dus ik lever werkplekken als dienst in een open en dynamisch kantoor waar mensen van verschillende bedrijven door elkaar heen zitten.
  
Uiteraard zijn er ook plekken waar de mensen van dezelfde organisatie af en toe bij en onder elkaar kunnen zijn, maar het normale, dagelijkse werk vindt plaats in het open kantoor met de technologische ondersteuning van de meest geavanceerde gebouwbeheersystemen inclusief de persoonlijke instelling van de werkplek. Ik geloof echt in de kracht van samenwerken buiten en tussen organisaties en ik wil dat hier op Kamp C ook gaan demonstreren.

Deel dit bericht!