Menu

3D printen in de Bouw

Het einddoel van C3PO is de aanschaf en in gebruik name van infrastructuur voor 3D-printen in bouw gerelateerde toepassingen om daarmee de bouwsector in de provincie Antwerpen te betrekken bij deze baanbrekende disruptieve technieken, zodat wij samen nieuwe Vlaamse business modellen kunnen creëren en wij scholen kunnen inspireren voor de bouwberoepen van de toekomst.

Met het project  willen we de Kempen laten uitgroeien tot een koploper op het gebied van 3D-printen in bouwtoepassingen en de bouwbedrijven daarmee een voorsprong geven in België.

Kamp C is met De Wijk van Morgen tevens lid van het Vlaamse FLAM3D (Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosysteem), het onafhankelijk platform voor 3D-printing in Vlaanderen. Binnen dit platform is de bouwsector (of bouwtoepassingen) nog niet vertegenwoordigd. Met dit project willen wij de eerste proeftuin voor deze toepassing starten.

 1. Vlaamse bouwsector kan komende jaren experimenteren met 3D-printen op Kamp C

  3D printer,KampC-3551.jpg

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars.  Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd.  Met het project C3PO , “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Met een bijkomende financiële steun vanuit Europa zal er de komende jaren 1,6 mio euro geïnvesteerd worden om onder meer de nodige printinfrastructuur te plaatsen op Kamp C in Westerlo. Hiermee zal de bouwsector volop kunnen experimenteren, prototypes uittesten en 0series maken.

  Lees verder...

  Lees verder...
 2. Bouw moet een hightech-omgeving worden waar we samen aan de slag gaan

  Tue.png

  De bouwsector wordt traditioneel aanzien als dirty, dusty & dangerous: vuil en onaantrekkelijk werk dat fysiek veel van de werknemers vergt. Een werf verloopt volgens de traditionele bouwmethoden en elk huis is maatwerk: een werk dat traag verloopt en waar hoge faalkosten vaker regel dan uitzondering zijn. 

  Lees verder...

  Lees verder...
 3. 3D-printen in de bouwsector: what’s in it for us?

  Winsun villa.png

  Toen Peter-Paul de vraag kreeg om een artikel te schrijven over wat 3D printen voor architecten zou kunnen betekenen, verbaasde hem dat. Wereldwijd zijn het juist de architecten die the lead nemen in bouwtoepassingen van 3D-printen. Onderstaande tekst, vertaald van een filmpje van een Engelse universiteit geeft, in zijn ogen het beste aan waarom:

  Lees verder...

  Lees verder...

meer weten over dit cluster

 • Robotarm bouwt gebouw van meerdere verdiepingen

  Robotarm bouwt gebouw van meerdere verdiepingen

  Een huis van meerdere verdiepingen kan op kort termijn wel een heel anders worden gebouwd dan dat he...

  Lees meer

  Lees meer
 • Amerikaanse marine maakt 3D-geprinte onderzeeër

  Amerikaanse marine maakt 3D-geprinte onderzeeër

  De Amerikaanse marine is erin geslaagd in slechts enkele weken de romp van een onderzeeër te maken d...

  Lees meer

  Lees meer
 • Voorontwerp 3D geprinte Vergaderfabriek is klaar

  Voorontwerp 3D geprinte Vergaderfabriek is klaar

  Met het gereedkomen van het Voorlopig Ontwerp en nieuwe artist impressions is de realisatie van het ...

  Lees meer

  Lees meer

meer nieuws over 3D-printen