Menu

3D printen in de Bouw

Het einddoel van C3PO is de aanschaf en in gebruik name van infrastructuur voor 3D-printen in bouw gerelateerde toepassingen om daarmee de bouwsector in de provincie Antwerpen te betrekken bij deze baanbrekende disruptieve technieken, zodat wij samen nieuwe Vlaamse business modellen kunnen creëren en wij scholen kunnen inspireren voor de bouwberoepen van de toekomst.

Met het project  willen we de Kempen laten uitgroeien tot een koploper op het gebied van 3D-printen in bouwtoepassingen en de bouwbedrijven daarmee een voorsprong geven in België.

Kamp C is met De Wijk van Morgen tevens lid van het Vlaamse FLAM3D (Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosysteem), het onafhankelijk platform voor 3D-printing in Vlaanderen. Binnen dit platform is de bouwsector (of bouwtoepassingen) nog niet vertegenwoordigd. Met dit project willen wij de eerste proeftuin voor deze toepassing starten.

 1. Metaalprinten in China

  Joeri Beneens - 3D-metaalprinten.jpg

  Ook in China wordt volop ontwikkeld op het gebied van 3D metaalprinten. In mei 2015  gaf Xue Lei, topman van het Chinese Bright Laser Technologies, de Europese industrie een eerste beeld van zijn bedrijf. 2,5 jaar later brachten wij een bezoek aan de hoofdsite van BLT in Xi’an, china.

  Lees verder...

  Lees verder...
 2. Vlaamse bouwsector kan komende jaren experimenteren met 3D-printen op Kamp C

  3D printer,KampC-3551.jpg

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars.  Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd.  Met het project C3PO , “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Met een bijkomende financiële steun vanuit Europa zal er de komende jaren 1,6 mio euro geïnvesteerd worden om onder meer de nodige printinfrastructuur te plaatsen op Kamp C in Westerlo. Hiermee zal de bouwsector volop kunnen experimenteren, prototypes uittesten en 0series maken.

  Lees verder...

  Lees verder...
 3. Bouw moet een hightech-omgeving worden waar we samen aan de slag gaan

  Tue.png

  De bouwsector wordt traditioneel aanzien als dirty, dusty & dangerous: vuil en onaantrekkelijk werk dat fysiek veel van de werknemers vergt. Een werf verloopt volgens de traditionele bouwmethoden en elk huis is maatwerk: een werk dat traag verloopt en waar hoge faalkosten vaker regel dan uitzondering zijn. 

  Lees verder...

  Lees verder...

meer weten over dit cluster

 • 3D geprinte vloeren gelanceerd op Dutch Design Week

  3D geprinte vloeren gelanceerd op Dutch Design Week

  Tijdens Dutch Design Week lanceerde technologie bedrijf Aectual een terrazzo vloer met 3D geprinte p...

  Lees meer

  Lees meer
 • Wereldprimeur: Fietsen over de 3D-geprinte brug in Gemert

  Wereldprimeur: Fietsen over de 3D-geprinte brug in Gemert

  De acht meter lange brug is onderdeel van de nieuwe randweg bij Gemert en verbindt de N605 met de N2...

  Lees meer

  Lees meer
 • Boskalis installeert 3D-geprinte koraalriffen in zee bij Monaco

  Boskalis installeert 3D-geprinte koraalriffen in zee bij Monaco

  Is het mogelijk om koraalriffen te 3D-printen van materiaal dat ter plekke gebaggerd is? Koraalriffe...

  Lees meer

  Lees meer

meer nieuws over 3D-printen