Menu

3D printen in de Bouw

Het einddoel van C3PO is de aanschaf en in gebruik name van infrastructuur voor 3D-printen in bouw gerelateerde toepassingen om daarmee de bouwsector in de provincie Antwerpen te betrekken bij deze baanbrekende disruptieve technieken, zodat wij samen nieuwe Vlaamse business modellen kunnen creëren en wij scholen kunnen inspireren voor de bouwberoepen van de toekomst.

Met het project  willen we de Kempen laten uitgroeien tot een koploper op het gebied van 3D-printen in bouwtoepassingen en de bouwbedrijven daarmee een voorsprong geven in België.

Kamp C is met De Wijk van Morgen tevens lid van het Vlaamse FLAM3D (Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosysteem), het onafhankelijk platform voor 3D-printing in Vlaanderen. Binnen dit platform is de bouwsector (of bouwtoepassingen) nog niet vertegenwoordigd. Met dit project willen wij de eerste proeftuin voor deze toepassing starten.

 1. XtreeE: Architecten die inzetten op 3D-betonprinten

  XtreeE.jpg

  XtreeE is een start-up die samen met een handvol andere koplopers het verst staat in het ontdekken van alle geheimen en mogelijkheden van 3D-betonprinten. XtreeE werd opgericht in 2015 en is een spin-off van een universiteitsproject. Het team bestaat voornamelijk uit architecten waarvan een heel deel samen heeft gestudeerd. Dit maakt ze uniek in de wereld van het 3D-betonprinten. Op 10 januari brachten we samen met het C3PO-partnerschap een bezoek aan het bedrijf in Frankrijk. We werden er ontvangen door Alban Mallet, één van de oprichters.

  Lees verder...

  Lees verder...
 2. Sika: de multinational die inzet op 3D-betonprinten

  SIKA.png

  Sika is een wereldspeler die chemische producten aan de bouw en autosector levert. Ze zijn gevestigd in 98 landen en hebben 17.000 werknemers in dienst. Ze zetten sterk in op innovatie en hebben diverse innovatieve bouwproducten in hun arsenaal. Eén van de laatste ontwikkeling waar ze zich op gefocust hebben is 3D-betonprinten. Zij voorspellen dat de komende jaren de snelheid en precisie van de techniek alleen maar zal toenemen terwijl de kost blijft dalen. Dat maakt dat de techniek voor hun een potentiële afzetmarkt is voor nieuw materiaal.

  Lees verder...

  Lees verder...
 3. Zal 3D printen de bouwsector overnemen?

  rioolput.jpg

  Industrie 4.0, de doorgedreven digitale evolutie op wereldvlak. Hieronder valt uiteraard ook 3D printen, één van de snelst groeiende technologieën. En ook in de bouwindustrie wint 3D printen aan populariteit. Deze techniek zal onze traditionele bouwmethodes drastisch veranderen. Algemene bevindingen uit het ING rapport  (3D printing: a threat to global trade, 2017) stellen dat 3D printen voornamelijk in niet massaproductie gerichte bedrijven zijn ingang zal vinden. Een markt gericht op complexe vormen die het assembleren van verschillende onderdelen vereisen, gepaard gaan met hoog materiaalverbruik (en verspilling!) en hoge kosten op vlak van arbeid, transport en opslag.

  Lees verder...

  Lees verder...

meer weten over dit cluster

meer nieuws over 3D-printen