Menu

China wil 285 ‘eco-cities’ bouwen

08-09-17 10:56 in De wijk van morgen

China wil in 2025 250 zogenoemde eco-cities hebben gebouwd. In totaal staan er 285 groene steden op de planning. Het land, dat bij velen bekend is om zijn luchtvervuiling, lijkt daarmee een groenere koers te varen.

Wat China precies voor ogen heeft met de eco-cities is onduidelijk. Er zijn geen afspraken over wat de definitie precies is. Toch vindt hoogleraar Austin Williams van Jiaotong-Liverpool University dat het een stedelijke ontwikkeling is die het onderzoeken waard is. Hij schreef er het boek China’s Urban Revolution: Understanding Chinese Eco-Cities over, dat binnenkort uitkomt. Volgens Williams staat het woord eco-city in het Westen voor CO2-besparing, groen en minder auto’s. In China gaat het vooral om betere levensomstandigheden in steden. Momenteel is de lucht in 90 procent van de Chinese steden vervuild. Dit leidt jaarlijks tot 1,6 miljoen doden, aldus Forbes. China lijkt inmiddels doordrongen van het feit dat verandering nodig is.

Een groene stad met gebouwen voorzien van verticaal bos, dat is het plan van de Italiaanse architect Stefano Boeri, bekend van onder andere de groene Bosco Verticale-torens in Milaan. In 2020 wil hij de duurzame stad Liuzhou Forest City afronden. De architect wil hiermee het klimaat en de biodiversiteit in de stad verbeteren.

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties