Menu

Voormalig stadhuis Almelo provinciaal voorbeeld circulair bouwen

02-10-18 14:56 in De wijk van morgen

Voormalig stadhuis Almelo provinciaal voorbeeld circulair bouwen

ALMELO/ENSCHEDE - Het voormalige stadhuis van Almelo wordt zo veel mogelijk verbouwd zonder iets weg te gooien. Het is voor de provincie Overijssel een voorbeeldproject in de omschakeling naar een circulaire economie.

Circulair bouwen kan ook in de bestaande bouw. Architect Guus Zeillemaker van Phi Architectuur, expert in hergebruik van gebouwen, doet het met het voormalige stadhuis van Almelo. „Circulair bouwen begint er mee dat je een gebouw in het systeem laat zitten. Dat je het gebouw dus niet afbreekt”, zegt Zeillemaker. „Als je al het beton afbreekt, heb je voor nieuwbouw opnieuw beton nodig, opnieuw staal nodig, weer stenen nodig. Maar dat staat er allemaal al. De basisgedachte is: zo min mogelijk veranderen, zo veel mogelijk gebruiken.”

Circulariteit

In het stadhuis van Almelo - gebouwd eind jaren 60, geopend begin jaren 70 - komen ruim 160 appartementen. Zeillemaker: „Nieuw, ander gebruik. Dat is circulariteit.” Maar daarin gaat hij verder. Verder bijvoorbeeld dan bij het voormalige belastingkantoor elders in Almelo. Ook dat werd opnieuw in gebruik genomen. Maar dat pand werd volledig gestript.


Natuursteen

Zeillemaker zoekt daarentegen ook het hergebruik van in het stadhuis toegepaste materialen. „Zo veel mogelijk aan het gebouw wordt heel gelaten. Wat er aan natuursteen zit blijft behouden, net als de gemetselde gevels. Je kunt bij materialen die je eruit haalt ook kijken wat je daar nog wat mee kan doen. Een inventarisatie laat zien dat stalen plafondtegels prima opnieuw toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld als wandbekleding. Het zijn bovendien geperforeerde platen, die dus ook geluid reduceren wanneer je er wat isolatie in brengt.”

Maar ook daar waar onderdelen niet in het verbouwde pand terugkeren, wordt bekeken of ze toch herbruikbaar zijn. „Van het materiaal van de oude puien kijken we of het glas opnieuw gebruikt kan worden, net als de aluminium profielen.”


Demonteren

De trappenhuizen in het vroeger stadhuis blijven bestaan, vloerbedekking gaat er wel uit, maar een toiletunit blijft gehandhaafd. Op andere plekken worden de toiletpotten er netjes uit gehaald om elders opnieuw te kunnen gebruiken. „Slopen is demonteren geworden”, zegt Zeillemaker. „Dat is een heel ander vak tegenwoordig. Stalen profielen worden er zo veel mogelijk uit gehaald, want die worden hergebruikt in een ander gebouw. Het is ook van den gekke dat je alles maar kapot maakt.”

Wat aan herbruikbare materialen van het oude stadhuis overblijft, wordt op Madaster.nl geregistreerd. „Dat is een soort online bibliotheek van herbruikbare bouwmaterialen, waarin bouwers en architecten kunnen zoeken naar geschikte en beschikbare materialen”, zegt de Almelose architect.

Er is donderdag 27 september om 20.00 uur een gespreksavond over circulair bouwen in het debatcentrum in het Balengebouw met inleidingen van architect Martin Huiskes, Joke Bult van Stichting Pioneering, Hans Jannink van woningbouwvereniging De Woonplaats. Kaarten via Concordia.

Bron: tubantia.nl

Foto: copyright Emiel Muijderman

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties