Menu

Nieuwe huisvesting Merosch

10-10-18 17:01 in De wijk van morgen

Adviesbureau Merosch is in de zomer van 2017 gestart met de renovatie van een gymzaal uit 1955 in Bodegraven. Vanaf januari 2018 is de zaal door de onderneming in gebruik genomen als kantoor.

Geheel volgens de bedrijfsfilosofie is de renovatie van het pand uitgevoerd op een verregaande circulaire en duurzame manier. Het kantoor dient als Living Lab voor duurzaam en gezond bouwen in Nederland. 

Beschermen wat kwetsbaar is

“Zo’n gebouw uit 1955 kan ook plat gegooid worden om er vervolgens iets nieuws neer te zetten”, vertelt Directeur Ronald Schilt over zijn keuze voor deze opvallende huisvesting. “Echter, gaat er dan ook iets iconisch verloren waar mensen waarde aan hechten. Daarnaast putten we de bronnen van de aarde minder uit door het circulair renoveren van het gebouw. Door dit voor Bodegraven zo betekenisvolle gebouw om te bouwen tot ons kantoor laten we de markt, de politiek en onze omgeving zien dat het écht mogelijk is om met circulaire renovatie duurzame, energieleverende gebouwen te realiseren.”

Circulaire renovatie

Het spreekt haast voor zich dat de nieuwe gymzaal geen aansluiting op het gasnet heeft, en dat er zonnepanelen (60) op het dak liggen. Er is een warmtepomp met gesloten bron en het gebouw wordt via de wand gekoeld en verwarmd. Maar Merosch gaat verder. Bij de verbouwing van de gymzaal hebben zij zoveel mogelijk oude materialen hergebruikt. Zo is de vloer van de gymzaal intact gebleven en het klimrek hergebruikt. De oude kozijnen zijn vervangen voor speciale kunststof kozijnen die ook in de toekomst weer kunnen worden gerecycled een aantal oude kozijnen zijn hergebruikt als tussenwand in het gebouw. De vloer is geïsoleerd met tweede keuze (B-keuze) materiaal dat anders niet meer gebruikt zou worden. Download hier de middenpagina van ons krantje en bekijk uitgebreid wat er allemaal is toegepast in het kantoor.

Gezond Werken

Naast de circulaire renovatie hebben het binnenklimaat en de werkplekken extra aandacht gekregen. Bij veel kantoorgebouwen is dit ondermaats; met hoger ziekteverzuim tot gevolg. Om dit te voorkomen heeft Merosch onderzocht waaraan het nieuwe kantoor moet voldoen om een WELL-certificering te ontvangen. De WELL Building Standard® richt zich specifiek op gezondheid en welzijn van medewerkers. Het doel is om gebouwen te realiseren die een bijdrage leveren aan het bevorderen en beschermen van de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Living lab

De kennis die Merosch op heeft gedaan bij het verbouwen van hun pand, houdt het bedrijf niet voor zichzelf. “Willen we stappen vooruit maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, dan moeten we beter, goedkoper en sneller beschikken over de kennis die elders is opgedaan”, aldus Schilt. “Om die reden delen we alle kennis rondom de circulaire renovatie van onze huisvesting. Hiermee hopen we dat ons kantoor gaat dienen als een Living Lab waarin we nieuwe technieken en methoden testen én toepassen. Deze kennis delen met de markt – ook met concurrenten - zien wij als essentieel voor het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving.”

Blijf op de hoogte en volg het laatste nieuws via ons speciale Twitter-account @Merosch_LLab of via LinkedIn, of op deze website.

Renovatie en verhuizing

Half oktober 2016 heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een definitieve bouwaanvraag voor de voormalige gymzaal aan de Eendrachtsweg in Bodegraven ontvangen. Tot februari zijn de plannen en onderzoeken uitgevoerd, daarna is de renovatie van start gegaan. In december is er verhuisd naar de nieuwe plek en vanaf 1 januari 2018 is het officieel als kantoor in gebruik genomen. 

Bron: merosch.nl

Copyright foto: merosch.nl

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties