Menu

Bouwen wordt combinatie van prefab en 3D-printen

25-03-19 15:50 in De wijk van morgen

Bouwen wordt combinatie van prefab en 3D-printen

Op 19/03/2019 schreef Sebastien Rousseau, journalist ondernemen bij de Tijd, een interessant artikel over de 3D-betonprinter op Kamp C die binnenkort een rijtjeshuis gaat printen.

Een rijhuis met twee verdiepingen in een week bouwen? Het is geen sciencefiction meer. In het najaar rolt in Westerlo een eerste rijhuis uit de 3D-printer.

In Westerlo wordt vandaag ’s werelds grootste betonprinter voorgesteld. De machine van de Deense leverancier Cobod is 11,4 bij 10 bij 10 meter groot. De 3D-printer, die zowat een half miljoen euro kost, staat op Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen.

Samen met bouwbedrijven, architecten en onderzoekers wil de provincie Antwerpen de bouwsector klaarstomen voor de hightechtoekomst. ‘De bouwsector zag de komende tien jaar niets gebeuren met 3D-printers’, zegt Peter-Paul van den Berg, directeur van initiatiefnemer Kamp C. ‘Maar wie in de wereld om zich heen kijkt, weet dat we nu de handen vuil moeten maken, niet over tien jaar.’

Van den Berg troont ons mee naar een miniloods, opgebouwd uit 14 containers - van de failliete Koreaanse rederij Hanjin Shipping - die hij voor een appel en een ei op de kop heeft getikt. ‘Hier nemen we de bouwbedrijven en architecten bij de hand, hier schudden we de sector wakker.’ In de loods zijn studenten van de Thomas More Hogeschool bezig met het kalibreren van de printkop.

Snelste

De Deense printer kan heel snel van de ene kant van het frame naar de andere kant bewegen, tot een een meter per seconde. Het is een van de snelste printers van de wereld. In Westerlo zal de printer echter niet zo snel over en weer flitsen, het bouwmateriaal dat de printer uitspuwt vertraagt het tempo. 

Voor elk bouwonderdeel zal een computer bepalen wat de beste keuze is. Niettemin zal de betonprinter in het najaar in een week tijd de ruwbouw van een huis met twee verdiepingen optrekken. Steunpilaren, vloeren, muren. Laag per laag. Tot een huis van 8,5 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep verrijst. 'Het wordt geen Flintstones-achtig huis zoals Project Milestone in Eindhoven, maar een standaard rijhuis. Het moet voor de bouwbedrijven heel herkenbaar en realistisch zijn, geen Star Wars.'

Die verwijzing maakt de directeur niet toevallig, hij is fan van de films en dat sijpelde door naar de naam van het project: C3PO, naar de robot uit het epische universum van filmmaker George Lucas.

In Westerlo staat C3PO voor Co-creatie 3D Printen met Ondernemingen. De bouwbedrijven Van Roey, Beneens en ETIB/Concrete House gaan er na hoe ze de printer in hun processen kunnen integreren. Universiteit Gent optimaliseert de materiaaleigenschappen. Trias Architecten tekent het ontwerp van het huis en facilitator ViCre begeleidt het volledige proces.

Ook andere bedrijven en onderzoekers kunnen de betonprinter in het najaar uitproberen. Zelf cement meebrengen hoeft niet en Kamp C rekent enkel de materiaal- en elektriciteitskosten aan. 

Meer ontwerpvrijheid, minder cement

De technologie heeft veel voordelen. De architect krijgt een grotere vrijheid in het ontwerp, denk aan gebogen wanden en complexe vormen in het plafond. Voor de bouwbedrijven dalen de kosten omdat ze minder arbeiders moeten inzetten. Ze hoeven niet te bekisten en verspillen minder materiaal doordat ze enkel printen wat ze nodig hebben. Ook de faalkosten gaan omlaag, doordat de computer de fouten vroegtijdig ontdekt.

Ondanks die lange lijst stelt projectleider Kai Van Bulck dat huizen in de toekomst niet volledig met een 3D-printer zullen worden gebouwd. ‘Voor elk bouwonderdeel zal een computer bepalen wat de beste keuze is. Voor rechte vlakken zijn dat prefabbetonpanelen, voor gewelven en schuine muren 3D-printing.’

Zodra het huis geprint is, zal Kamp C het gebruiken als demoruimte en voor vergaderingen over 3D-printen. Europa trekt 668.000 euro uit voor het project, de provincie Antwerpen 723.000 euro.

Bron: tijd.be

Copyright: De Tijd

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties