Menu

Grand Parc Bordeaux wint Mies Van Der Rohe Award 2019

10 april 19:02 in De wijk van morgen

Vandaag hebben de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe in Brussel de winnaars van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur – Mies van der Rohe Award 2019 aangekondigd. De verbouwing van 530 woningen - Grand Parc Bordeaux van Lacaton & Vassal-architectes; Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture is de winnaar van 2019, meldt Architectura.be. De Prijs voor opkomend architect 2019 is toegekend aan de uit Toulouse afkomstige studio BAST voor de kantine van de school in Montbrun-Bocage.

Het winnende project bestaat uit een vernieuwende renovatie van drie grote appartementsgebouwen in Bordeaux, die alle woningen nieuwe ruimte- en woonkwaliteiten verstrekt, door heel precies te bestuderen welke bestaande eigenschappen behouden moeten blijven en welke eigenschappen er ontbreken en aangevuld moeten worden. De verbouwing van elke woning kostte € 50.000 (exclusief btw) en heeft de huur van de voormalige bewoners, die tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon in hun appartementen konden blijven wonen, niet verhoogd.

De kantine van BAST is het uitbouwsel van de bestaande school voor 61 leerlingen die de binnenplaats fysiek maar niet visueel omheind. Met deze twee prijzen benadrukt de jury de kwaliteit en het belang van het programma voor collectieve huisvesting en de architectuur in landbouwgebieden.

De twee beloonde projecten zijn gekozen uit een lijst met 383 projecten in 38 Europese landen. Er werden door de jury vijf finalisten geselecteerd, waaronder ook twee Belgische projecten: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieuen het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI.

Motivatie van de jury

Grand Parc Bordeaux

De jury waardeerde dat het project de bestaande Europese woningvoorraad uit de naoorlogse periode uitdaagt, met minimale middelen om een maximaal effect te bereiken. In plaats van te slopen, wat het gebruik van een belangrijke hoeveelheid energie met zich meebrengt, begreep de klant in dit geval wat de voordelen van het verbouwen van de bestaande drie gebouwen was. Dit heeft het leven van mensen ten goede veranderd, zonder hun vorige levens te onderschatten. Zo werd de nieuwe ruimte gevuld met poëzie. Deze functioneert namelijk op basis van het principe dat mensen de ruimte begrijpen en deze dus op zeer verschillende manieren gebruiken. Op een moment dat opdrachten voor nieuwe sociale flats om de vermindering van de oppervlakte van de flats vragen, wordt hier het volume juist vergroot, waardoor zowel de afzonderlijke personen als het collectief in zijn geheel een meerwaarde krijgen. Het geheel wordt een optimistische kans voor sociale woningbouw en moderniteit, het is royaal en verandert eveneens de architectuur en de mogelijkheden van de architectuur. De architecten tonen een zeer hoge erkenning van wie – een mix van bewoners – en waarmee – de resultaten van eerder onderzoek naar verbouwing – ze werken. Dit resulteert in een verfijnde manier van werken met mensen, ruimte en materialen, hoewel de verbetering van het collectief beter had kunnen zijn als de mogelijkheden in de relatie met de straat anders waren geweest.

Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture

Schoolkantine in Montbrun-Bocage

De jury werd aangetrokken door de uiterst nauwkeurige implementatie- en ontwerpbesluiten die van de kantine een opmerkelijk project maken dat is gebouwd met een relatief kleine begroting. Het project werd uitgevoerd met uiterste bescheidenheid, waarbij rekening werd gehouden met de context van het dorp en het landschap van de onmiddellijke omgeving en een zeer respectvolle architectuur werd gecreëerd. Zoals Benjamin Aubry, architect en expert van de EU Mies Award, uitsprak, biedt de eenvoud van de voorzieningen en de constructie een royale ruimte, een uitstekende gebruikscapaciteit en een immense poëzie.

datum: 10 april 2019

bron: www.nav.be

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties