Menu

Het huis van de toekomst bouw je zelf

10-05-19 10:28 in De wijk van morgen

Het huis van de toekomst bouw je zelf

Als je als student twee jaar lang gewerkt hebt aan de creatie van een nieuw bouwconcept, dan mag je royaal applaus verwachten. Koningin Mathilde brengt vandaag een bezoek aan de woning van de toekomst van de UGent. Die woning werd volledig op­getrokken uit materialen met een lage milieu-impact. De modulaire structuur laat toe om makkelijk groter of kleiner te wonen naar­gelang de ­behoefte. Het nieuwe huis van de toekomst draagt circulair leven hoog in het vaandel en moet ervoor zorgen dat wonen in de toekomst betaalbaar blijft.

Het eerste exemplaar – in een standaardversie zo’n 70 vierkante meter groot – staat op een sym­bolische plaats in de stad: in een binnentuin in de schaduw van de historische Sint-Pietersabdij en vlak bij het gebouw van de ­faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Het paviljoen met veel glas en hout werd ‘The Mobble’ gedoopt, kort voor ‘Modular Building Block’. De Gentse universiteitsstudenten hebben het met hun bouwconcept alvast tot in de finale van de internationale studentencompetitie Solar Decathlon geschopt. Die wedstrijd moedigt sinds 2002 studenten wereldwijd aan om projecten rond duurzaam en energie-efficiënt wonen uit te werken. Het concours vindt dit jaar plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, en legt de focus op appartementsgebouwen.

Afbreken en weer opbouwen

‘We krijgen er maar vijftien ­dagen tijd om The Mobble op te trekken’, vertelt masterstudente Anke Blommaert. Ze was een van de veiligheidscoördinatoren en werfleiders bij de opbouw van het paviljoen. ‘De bouw hier in Gent heeft heel wat meer tijd gekost dan dat, maar ik ben ervan overtuigd dat we het in Hongarije in acht dagen zullen klaren’, zegt ze vastberaden.

Het grote verschil: in Gent moesten alle nutsleidingen en technische installaties nog aan­gelegd worden voor het paviljoen dat bestaat uit een reeks identieke modules. Daar ging de meeste tijd naartoe. Voor het transport naar Boedapest worden de verschillende modules – nutsleidingen en ­installaties incluis – gewoon uit ­elkaar gehaald.

Pieterjan Boucneau, student maar nu ook werforganisator, vergelijkt het met de doe-het-zelfpakketten van meubelwinkels als Ikea. ‘Voor mij is The Mobble een stapje op de weg naar volledig zelf je huis bouwen.’ Waarbij je niet veel meer nodig hebt dan wat handgereedschap – dat uiteraard mee in het doe-het-zelfpakket zit.

Voortgekomen uit renovatieproject

Dat er nog wel werk aan de winkel is voor het zo ver is, ontkent medestudent Koen De Buyzerie niet. Een architectenplan is nog wat anders dan de uitwerking ervan in de praktijk. ‘We hebben wel eens gevloekt bij het ineen­steken van The Mobble, ja.’ Niet in het minst omdat er in het huis van de studenten heel wat nieuwe ­materialen en technieken verwerkt zijn. En dan loop je het risico op kinderziekten.

Ook al zien de studenten toekomst in The Mobble als bouwconcept, toch is er een nauwe link met appartementenbouw, het jaarthema van de Solar Decathlon, zegt projectleider Nathan Van den Bossche. Hij is een van de jonge docenten van de UGent die mee hun schouders hebben gezet onder het project.

‘The Mobble is voortgekomen uit een onderzoek naar renovatie van een typisch grootschalig hoogbouw appartementscomplex aan de rand van de stad. Al snel werd ons duidelijk dat het gebouw dringend gerenoveerd moest worden. Niet alleen voor de gezondheid van de bewoners, maar ook op het vlak van energie-efficiëntie. Daarnaast moest alles uiteraard betaalbaar blijven. Het concept van The Mobble bood oplossingen. Met een vrij eenvoudige ­ingreep kunnen alle appartementen bijvoorbeeld voorzien worden van een ventilatiesysteem, zonder dat de bewoners moeten verhuizen.’

Het Mobble-team van de UGent maakt zich sterk dat hun nieuwe bouwconcept nu al geschikt is om zo’n 20.000 dergelijke appartementen aan te passen aan de noden van deze tijd. Volgens het Belgische Bureau voor de statistiek zijn er in ons land in totaal 1,4 miljoen appartementen, waarvan 65 procent dateert van vóór 1981.

Veertig studenten

UGent is met The Mobble al voor de derde keer genomineerd voor de finale van de Solar Decathlon. In 2013 maakte de universiteit deel uit van een internationaal team dat een huis ontwikkelde dat aangedreven werd op zonne-energie. Twee jaar voordien hadden ze met de ‘E Cube’, een kubusvormige woning met ook al een zeer hoog doe-het-zelfgehalte, de eerste prijs gehaald in de categorie betaalbaarheid. ‘Toen hebben we ­geleerd dat we beter alles goed testen vóór we vertrekken’, zegt Van den Bossche. Vandaar de generale repetitie in Gent.

Aan de bouw van The Mobble zelf werkten veertig studenten mee, 27 van hen gaan deze zomer naar Hongarije. Een deel steekt er het modelhuis in mekaar, de anderen geven uitleg aan bezoekers en juryleden – van de zonnepanelen en batterijen die overal voor stroom zorgen tot de werking van de douche in de badkamer.

Bron: www.DeStandaard.be

Auteur: Pascal Sertyn

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties