Menu

Sanitairspecialist Van Marcke stelt indrukwekkend CO2-neutraal distributiecentrum voor: “Investering van 75 miljoen euro in efficiëntie en duurzaamheid”

Grasso, Diana avatar
20/05/2019 17:00 in De wijk van morgen

Sanitairspecialist Van Marcke stelt indrukwekkend CO2-neutraal distributiecentrum voor: “Investering van 75 miljoen euro in efficiëntie en duurzaamheid”

Het Europees distributiecentrum (EDC) in LAR-Zuid langs de autosnelweg in Aalbeke is de nieuwe parel van de gespecialiseerde groothandel Van Marcke. Het complex van 90.000m² moet de vroegere gebouwen op de Pottelbergsite vervangen en brengt daarmee alle diensten en afdelingen onder hetzelfde dak. Een investering van 75 miljoen euro.

Het familiebedrijf viert in september haar 90ste verjaardag en de kroon op het werk is ongetwijfeld het volledig nieuwe distributiecentrum EDC (Excellent Distribution to Customers) op LAR-Zuid aan de grens met Rekkem en Aalbeke. Het is de grootste investering in de geschiedenis van Van Marcke. De nadruk ligt vooral op efficiëntie en duurzaamheid. “Door alle diensten en afdelingen onder één en hetzelfde dak te plaatsen is de efficiëntie verhoogd. Het EDC is verder uitgerust met een geautomatiseerd opslagsysteem waardoor 80% van alle orders automatisch gebeurt. Bovendien nam Van Marcke recent haar eerste stapelrobot ‘Gloria’ onder de vleugels”, zegt CEO Caroline Van Marcke. Door die automatisering komen er geen extra jobs in het distributiecentrum. “Maar dankzij onze constante groei gaan er ook geen jobs verloren”, voegt Caroline er ook meteen aan toe. “Al onze vaste werknemers blijven aan boord maar we beperken voortaan het aantal interimkrachten.”

Eigen waterzuiveringsinstallatie

Qua duurzaamheid wil het bedrijf een voortrekkersrol blijven spelen. Caroline Van Marcke noemt zichzelf dan ook een klimaatactiviste. “Het EDC is een huzarenstuk op het vlak van ecologische technieken”, zegt ze trots. “Het is een volledig CO2- neutraal en wateronafhankelijk gebouw. De logistieke diensten zorgen voor minder verpakkingsafval en een beperking van de vrachtwagenkilometers. Onze eigen waterzuiveringsinstallatie met een opslagcapaciteit van 500.000 liter water zorgt ervoor dat we bijna 100 dagen zonder water van het openbare net kunnen overleven. Ons dak wordt tegen september uitgerust met 16.000 vierkante meter zonnepanelen waarmee we duizenden gezinnen van elektriciteit kunnen voorzien. Daarmee worden we koploper in België. Alleen logistiek bedrijf Katoen Natie komt in onze buurt.”

Bron: hln.be

Copyright: Maxime Petit 

Foto: Copyright HOL

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen