Menu

Architecten verspreiden gezonde bacteriën in gebouwen

08-07-19 15:19 in De wijk van morgen

Architecten verspreiden gezonde bacteriën in gebouwen

Het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects gaat in zee met TakeAir, een Belgische innovator die een systeem bedacht waarmee gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van gebouwen kunnen worden verspreid. De architecten installeerden de nieuwigheid in hun eigen kantoor in Leuven en onderzoeken of het systeem ook in hun toekomstige ontwerpen geïntegreerd kan worden. Beide bedrijven zien graag dat het systeem binnenkort in ons land een nieuwe standaard wordt voor nieuwbouwprojecten zodat de binnenluchtkwaliteit in onze gebouwen kan verbeteren.

“Het feit dat we onze gebouwen steeds beter isoleren heeft ook een keerzijde. We houden de koude of warme lucht wel beter buiten, net als CO2 of andere schadelijke stoffen, maar de filters van de ventilatie houden ook de gezonde bacteriën tegen. Net dat soort bacteriën worden via ons systeem in de gebouwen verspreid. Concreet maakt het gebruik van bacteriën die je in een gemiddelde bosgrond vindt en verstuift het deze via de ventilatiekanalen”, verklaart Jo Pannecoucke, CEO van TakeAir.

Uit onderzoek blijkt dat een betere luchtkwaliteit op kantoor een positief effect heeft op de productiviteit van de werknemers (die met 10% stijgt) en op het ziekteverzuim (dat met 10% daalt). “We brengen gemiddeld 92% van onze tijd binnen door, dus spreekt het voor zich dat de kwaliteit van de binnenlucht in onze gebouwen enorm belangrijk is. Daarom willen we met deze innovatie inzetten op een nieuwe trend, die van de ‘microbiële architectuur’: duurzame, goed geïsoleerde gebouwen die ook de gezonde bacteriën van de natuur naar binnen brengen”, aldus Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects.

Het Leuvense architectencollectief installeerde de technologie in eerste instantie om een gezonde werkomgeving te creëren voor de 45 werknemers in zijn eigen kantoor. Maar het architectenbureau, dat al tientallen grote Belgische gebouwen ontwierp, wil nu ook nagaan of de innovatie geïntegreerd kan worden in de ontwerpen voor zijn klanten. Zo wil het de binnenluchtkwaliteit in België per gebouw verbeteren.

“Tot nu toe werd het systeem voornamelijk geïnstalleerd in bestaande kantoren, maar wij willen onderzoeken of we het ook in de nieuwbouwmarkt kunnen integreren. Als nog andere architecten ons voorbeeld volgen, kan dit de nieuwe standaard worden”, besluit Loïk Eyers.

Bron: www.bouwkroniek.be

Auteur: Bouwkroniek

Foto: Bouwkroniek

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties