Menu

Parkwind laat burgers participeren in windparken op zee

Goidts, Anne avatar
12/07/2019 09:42 in De wijk van morgen

Parkwind laat burgers participeren in windparken op zee

Parkwind, de offshoreontwikkelaar van het bedrijf Colruyt Group, Korys en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, wil burgers laten participeren in zijn windparken op zee. Daarvoor wil het bedrijf 20 miljoen euro ophalen.

Voor de Belgische kust baat Parkwind drie windmolenparken uit: Belwind, Northwind en Nobelwind. Met een capaciteit van 550 megawatt voorzien die vandaag 600.000 gezinnen van groene stroom. Tegen begin 2020 moet een vierde park, Northwester II, daar zo’n 220 megawatt aan toevoegen. Om Parkwind de nodige fondsen te geven om dergelijke projecten te ontwikkelen, richtte het bedrijf de coöperatie North Sea Wind op.

“Bovendien beantwoorden we zo aan de vraag van heel wat burgers om te participeren in hernieuwbare energie”, zegt François Van Leeuw, co-CEO van Parkwind in De Tijd. Een kwart van de coöperatieve aandelen is voorbehouden aan werknemers van Colruyt Group, de familiale investeringsholding Korys en de investeringsmaatschappij PMV.

20.000 cooperanten

Wanneer er 10 miljoen euro wordt opgehaald, kan de coöperatie officieel doorgaan, maar het eigenlijke doel is om een bedrag van 20 miljoen euro op te halen. “Als burgers gemiddeld 1000 euro per persoon investeren, hebben we dus zo’n 20.000 coöperanten nodig”, zegt Pieter Marinus, de voorzitter van North Sea Wind. Daarmee mikt Parkwind op een van de grootste coöperatieve kapitaalrondes voor hernieuwbare energie in België. Als er voor meer dan 20 miljoen euro interesse is, gaan de aandelen naar de eerste intekenaars. Pieter Marinus: “Na aftrek van de kosten verwachten we de coöperanten een brutorendement van 4,24 procent per jaar uit te keren.”

Andere coöperaties

Het nieuws komt een maand nadat het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma een coöperatie voor burgerinvesteringen in offshore windenergie oprichtte. Colruyt Group zelf ging al eerder op zoek naar investeerders om twee windturbines te bouwen in Oost-Vlaanderen.

Inschrijven voor aandelen kan nog tot 21 september via de website van North Sea Wind. De minimuminvestering bedraagt 250 euro per persoon en iedereen die in België woont, kan voor maximaal 1250 euro aandelen kopen.

Bron: susanova.be

Auteur: Ellen Vervoort

Foto: Nicholas Doherty

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen