Menu

Zonnepanelen: kopen of huren?

13-09-19 16:16 in De wijk van morgen

Zonnepanelen: kopen of huren?

Doorgaans kopen we nog altijd onze zonnepanelen. Maar geleidelijk aan dienen zich ook huurformules op de markt aan. Wat zijn de voor- en nadelen van beide?

 

U bent een huis aan het bouwen en uw budget is te krap om meteen zonnepanelen te installeren. Nochtans bent u er zich van bewust dat het opwekken van zonne-energie uw elektriciteitsfactuur behoorlijk kan drukken. Als u in Nederland zou wonen wist u meteen wat gedaan: zonnepanelen huren.

 

In België moet de huur van zonnepanelen in plaats van de aankoop ervan nog haar weg naar het grote publiek vinden. Niet alleen omdat de Belgen graag eigenaar zijn van hun vastgoed inclusief de fotovoltaïsche installatie, maar ook omdat het huuraanbod voor zonnepanelen in ons land nog beperkt is.

  Wat zijn de voor-  en nadelen van  cash kopen, huren  of financieren met een krediet?

Kopen  

+ U betaalt minder voor uw installatie dan als u huurt. Dat verhoogt de gemiddelde besparing per jaar die uw zonnepanelen opleveren.

- U moet meteen het geld hebben om de investering te doen.

- U bent zelf volledig verantwoordelijk voor de installatie. Eventuele kosten voor onderhoud en herstelling belanden bij u.

Huren

+ In de prijs die u betaalt zijn de verzekering, het onderhoud en de herstellingen inbegrepen. U hebt dus geen kopzorgen met uw installatie.

+ U klikt minstens voor een deel van uw elektriciteitsverbruik de prijs vast. Historisch gesproken stijgt de elektriciteitsprijs met 3,5 procent per jaar. Als u de zonnepanelen huurt, betaalt u over de hele huurperiode dezelfde huurprijs, omdat de huurprijs niet wordt geïndexeerd.

- Uw financiële besparing ligt een stuk lager dan als u de installatie aankoopt.

Financiering met krediet

+ U hebt geen startkapitaal nodig en kunt de terugbetaling van de lening over een bepaalde periode spreiden.

+ In vergelijking met huren is deze formule over delevensduur van de zonnepanelen veel goedkoper.

+ Net als bij huren legt u meteen de prijs - uw maandelijkse terugbetalingen - van uw elektriciteit voor een langereperiode vast.

- Geld lenen kost altijd geld.

- De maandelijkse bedragen die u moet betalen liggen een stuk hoger dan de bedragen als u huurt.

- U bent de eigenaar van de installatie en dus niet even vrij van kopzorgen dan als u de panelen huurt.

‘Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat in Nederland de wetgeving beter is afgestemd op de huur van zonnepanelen’, zegt Wouter Nuytten, de zaakvoerder van Earth, een installateur van zonnepanelen die al een huurformule in België aanbiedt. ‘In tegenstelling tot Nederland maakt alles wat in België vasthangt aan een gebouw deel uit van dat gebouw en wordt het eigendom van de eigenaar van het gebouw. Om de verhuurder van zonnepanelen eigenaar van de installatie te laten blijven moeten juridisch goed onderbouwde contracten worden opgesteld.’ Voor veel installateurs van zonnepanelen blijkt die drempel te hoog.

 

Afgelopen week kondigde de doe-het-zelfketen Brico aan dat ze samen met Earth via haar onlinewinkel en in een aantal vestigingen zonnepanelen aanbiedt. Kopen is een mogelijkheid, maar de panelen kunnen ook gehuurd worden.

  Huren heeft zijn prijs

Brico en Earth hanteren huurcontracten met een looptijd van 20 jaar. Eerder opzeggen kan, maar dan moet een demontagevergoeding worden betaald. Na 20 jaar wordt, indien gewenst, de installatie weggenomen en het dak in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

 

‘Maar na 20 jaar is mogelijk ook het moment gekomen om een evaluatie te maken en te bekijken wat de eventuele nieuwe behoeften van de klant zijn. Moet de installatie verwijderd worden, moet ze vervangen worden door nieuwe technologieën of moeten we ze laten liggen?’, zegt Nuytten.

 

Brico en Earth hebben gekozen voor een zuivere huurformule, waarbij enkel een maandelijks bedrag wordt betaald en geen instapkosten worden aangerekend. ‘Voor dat bedrag wordt een technische analyse van de woning gedaan, worden de panelen geïnstalleerd en wordt voor de verzekering en het onderhoud gezorgd’, somt Nuytten op. ‘De huurder heeft de handen volledig vrij en hoeft zich op geen enkel moment zorgen te maken over de werking en het onderhoud van de zonnepanelen.’

Een derde van onze klanten huurt de zonnepanelen.

Een derde van onze klanten huurt de zonnepanelen.

TOM VOETS, MARKETING FUTECH

 

Dat zorgeloos gebruikmaken van zonnepanelen heeft een prijs. Iemand moet de financiering van uw installatie op zich nemen. Die financieringskosten worden in uw huurprijs verrekend. Bovendien zal ook de kostprijs voor het beheer en de service in de huurprijs worden opgenomen. Een simulatie maakt het verschil duidelijk.

 

Stel dat we bij Brico een gemiddelde installatie van 14 zonnepanelen kopen. Het huis waarop we de installatie doen is nog geen tien jaar oud, waardoor we 21 procent btw moeten betalen. Als we kiezen voor de duurste panelen, betalen we 7.078,29 euro.

  Voordeliger

Als we diezelfde zonnepanelen huren, betalen we 70 euro (inclusief btw) per maand. De simulatie op de website van Brico gaat uit van een garantieperiode van 30 jaar. Over die volledige periode betalen we 25.200 euro aan huur. Het verschil met kopen is gigantisch. Dat neemt niet weg dat u ook met gehuurde zonnepanelen nog altijd voordeliger uitkomt dan als u al uw elektriciteit van het net afneemt.

 

‘U mag trouwens niet concluderen dat huren drie keer duurder is dan kopen’, benadrukt Nuytten. ‘In de huurprijs zit een allriskverzekering, onderhoud, reiniging, een nieuwe omvormer... Dat zijn kosten die een koper van zonnepanelen zelf voor zijn rekening moet nemen en die dus boven op de aankoopprijs komen.’

 

Of u nu zonnepanelen aankoopt of huurt, u zult altijd minder elektriciteit van het net afnemen. Daardoor zal uw elektriciteitsfactuur een stuk lager uitvallen. Als u de installatie koopt, bedraagt volgens de simulatie van Brico de gemiddelde jaarlijkse besparing 1.611,25 euro en hebt u de installatie na vijf jaar terugverdiend. Huurt u diezelfde installatie, dan komt de jaarlijkse besparing op 1.182,84 euro uit.

 

Huren met opstartbedrag

De zonnepaneleninstallateur Futech biedt ook al enige tijd een soort huurformule voor fotovoltaïsche installaties aan. Al gaat het meer om een leasingformule, aangezien bij installatie al een ‘opstartbedrag’ wordt gevraagd. Dat bedrag wordt dan over een contractduur van twintig jaar elk jaar voor 1/20ste terugbetaald.

Bron:  www.tijd.be

Auteur: Dirk Selleslagh

Datum: 12 september 2019

Foto: © Gudrun Makelberge

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties