Menu

Haven Oostende profileert zich als circulaire hub

Penen, Kelly avatar
4/11/2019 14:47 in De wijk van morgen

Haven Oostende profileert zich als circulaire hub

Met de komst van het nieuwe verwerkingsbedrijf West Recycle, dat bouwproducten zal maken uit afvalstoffen, verzamelt de Haven van Oostende verschillende interessante circulaire spelers. Om zijn toekomst veilig te stellen wil de haven uitblinken in een nichemarkt.

De Haven van Oostende mag dan het kleine broertje zijn van Zeebrugge, het gaat de tweede grootste kusthaven van ons land wel voor de wind. De cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend, maar vorig jaar liet de haven alvast een derde meer toekomende schepen optekenen. Vooral de groeiende markt rond windmolens op zee legt Oostende geen windeieren. Onder CEO Dirk Declerck, die in het voorjaar van 2018 aan het roer kwam, kiest de haven ervoor om in te zetten op specifieke nichedomeinen, kwestie van de werkgelegenheid op te trekken én de toekomst van de haven veilig te stellen.

Binnenvaart is troef

Een van die domeinen is de circulaire economie, of het sluiten van kringlopen voor afval, materialen en energie. In dat kader maakt het havenbestuur onlangs bekend dat het nieuwe verwerkingsbedrijf West Recycle zich in het havengebied zal vestigen. Voorziene locatie is een terrein van zes hectare in het industriegebied Plassendale 1, dat zich in de achterhaven bevindt. West Recycle, dat afvalstoffen omzet in nieuwe producten voor de bouwsector, zal aan het kanaal Gent-Brugge-Oostende een nieuwe kade bouwen en overweegt een eigen binnenschip aan te kopen. Vanuit Plassendale 1 is ook transport mogelijk langs het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.

Circulaire cluster

Met het aantrekken van West Recycle krijgt de ‘circulaire hub’ van de Oostendse haven steeds meer slagkracht. Meest ronkende naam is Aerocircular, de Belgische vliegtuigontmantelaar die midden deze maand zijn activiteiten op de luchthaven van Oostende opstartte. Andere naburige bedrijven zijn het Canadese bedrijf AIM Recycling Europe, dat non-ferro materialen verwerkt, en Renasci, een bedrijf in opbouw, dat afval zonder restafval wil verwerken in energie en nieuwe grondstoffen. Ook de biostoominstallatie van Bionerga en de biobrandstoffabriek van de groepen Leo en Verhelst behoren tot de circulaire cluster van de haven.

Bron: www.susanova.be
Auteur: Fran Herpelinck
Foto © Port of Oostende

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen