Menu

Maayke runt een datingsite voor materialen

Goidts, Anne avatar
26/03/2020 17:38 in De wijk van morgen

Maayke runt een datingsite voor materialen

Ze is een van die circulaire helden waar je blij van wordt, Maayke-Aimée Damen, founder van EME. Energiek, bevlogen, slim. Heeft oneliners bij de hand, strooit makkelijk met pakkende vergelijkingen en pakt haar toehoorders in met een prettig soort positivisme. Ze staat namens EME op de week van de circulaire economie.

EME staat voor Excess Materials Exchange. Een plek om overbodig materiaal uit te wisselen. En dat is ook precies wat het is, maar ze noemt haar bedrijf graag een datingsite voor materialen. Natuurlijk omdat het zo lekker bekt, maar ook omdat het zo simpel is: het matchen van vraag en aanbod.

Grondstoffenpaspoort

Het bedrijf startte in 2017 voortbordurend op het grondstoffenpaspoort, waarvan Maayke de bedenker is. In een grondstoffenpaspoort kun je bijvoorbeeld vastleggen wat de precieze compositie en ‘losmaak’-baarheid van een product is. Als je weet hoeveel goud in een telefoon zit, of hoeveel waarde de kozijnen van een gebouw hebben, en als je weet hoe je dat dan weer uit elkaar kan halen, kan je ook je business case inzichtelijk maken.

“Bekend is dat nu nog 95 procent van de materiaal waarde verloren gaat na gebruik”, doceert Maayke. “Ik en mijn co-founder Christian van Maaren zagen kansen om dat weer in te zetten. Er is een pilot gedraaid bij tien grote bedrijven en daar kwam uit dat 18 uit afvalstromen 64 miljoen extra aan inkomsten gehaald kan worden. En de kosten voor afvalstroom met 5,5 miljoen euro naar beneden konden.”

Cijfertjes

Maayke heeft ze altijd paraat, die cijfertjes. Iedere keer weer aangepast aan de actualiteit en publiek. Zo ook weer in Circl, tijdens de week van de circulaire economie. 45 procent van de uitstoot CO2 komt door productie van de spullen die we gebruiken, stelt ze. “Weten jullie hoeveel daarvan binnen zes maanden weer afval is? 80 procent? 90 procent? Het is 99 procent!”

Als je die duizelingwekkende cijfers zo van haar hoort, benadrukt het nog maar eens hoe logisch het is om te zorgen dat afval weer een grondstof wordt. Maar materiaal hoogwaardig inzetten, wat moet men zich daarbij concreet voorstellen? “Iedereen kent wel het voorbeeld van koffiedrab dat daarna wordt gebruikt om champignons op te laten groeien. Maar het blijkt, dat hebben we nu ook laten onderzoeken, dat je er ook pigment, bio-plastics en vezels van kan maken, dus ook een nieuw koffiekopje. Na  het maken van het koffiekopje kan je er alsnog champignons op kweken om het daarna te verbranden om energie mee op te wekken. Dat is echt hoogwaardig.”

Hobbels

Dat is wat ze willen bij EME: ‘een ander verhaal vertellen’. Dat materialen waarde hebben. Wat dan natuurlijk helpt is om die ook toe te kennen, een identiteit te geven. Omdat we dat nu nog niet goed weten, of vastleggen, wordt afval weggegooid. Maar er zijn nog veel hobbels te nemen, weet Maayke. “Organisaties hebben hulp nodig, financiële modellen zijn nog ingericht op lineaire modellen en wie krijgt de credits van de CO2-vermindering toegekend? En dan is daar nog het psychologische effect dat optreedt bij een gebrek aan urgentie. “Veel mensen en bedrijven denken: ‘Waarom moeten we nú wat doen? Het afval is al afgeschreven.”

“Wat ik dan doe? Ik wijs ze dan graag op de snelheid van de huidige exponentiële ontwikkelingen. Stel je staat nu op de middenstip van de Johan Cruyff Arena. Die is waterdicht en er valt elke minuut een druppel binnen. Hoe lang denk je dat het duurt voordat de Arena zich volledig vult? O ja, de Arena is 400 miljoen kubieke meter…. Een jaar, 6 maanden? Het is 46 minuten! Binnen 30 minuten staat het water tot aan je enkels, in 46 minuten is de Arena vol. Daarom moet je het nú doen, omdat het water al tot je enkels staat.”

Prangende vragen

Ook daarom wil EME zo snel mogelijk overgaan tot digitaliseren van materialen. We moeten het mensen en bedrijven zo makkelijk mogelijk maken. Met het vastleggen van de keten in blockchain en gebruikers bij elkaar brengen met AI (Artificial Intelligence), kan dat lukken, is de heilige overtuiging van Maayke. “Blockchain zal de kloof overbruggen tussen de behoefte aan data-transparantie en tegelijkertijd privacy over bedrijfsgevoelig informatie. En gebruikers die nu vaak nog worstelen met vragen als: is de kwaliteit goed genoeg, wanneer kan ik het inzetten, waar kan ik het vandaan halen, wat als ik er 30 nodig heb en er zijn er maar 25, zijn geholpen als we beter kunnen matchen met artificial intelligence. Nu zie je vaak dat vertrouwen er alleen maar is, als mensen elkaar al eens eerder in de ogen hebben gekeken. Met deze technologieën gaan wij van toeval naar structuur in het grootschalig uitwisselen van materialen.”

Bron: www.abnamro.com

Auteur: ABN AMRO

Datum: 5 maart 2020

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen