Menu

Parijs opent grootste stadsboerderij van Europa

Goidts, Anne avatar
14/06/2020 15:15 in De wijk van morgen

Parijs opent grootste stadsboerderij van Europa

In het centrum van de Franse hoofdstad gaan straks de deuren open van de grootste Europese urban farm, goed voor 14.000 vierkante meter vol kruiden, seizoensgroenten en -fruit. Hiermee wil burgemeester Anne Hidalgo haar ambities waarmaken om van Parijs de meest groene hoofdstad ter wereld te maken.

Het veelbelovende project ‘ParisCulteurs’ voorziet in de creatie van 100 hectare groene ruimtes. Daarvan is een derde gereserveerd voor stadslandbouw. Ondertussen werden al muren, kelders en daken omgetoverd tot alternatieve akkers, lopen experimenten met gewassen tussen kippenrennen en bijenkorven op een verlaten spoorweg, en groeit er hop tegen de muur van de Opéra Bastille.

Het dak van de Porte de Versailles moet de kers op de taart worden. Daar zullen 20 landbouwers vanaf juli dagelijks een ton groenten en fruit oogsten. Agripolis, eigenaar van de boerderij, ontwikkelde een eigen methode van verticale landbouw door gebruik te maken van kweektorens. In die torens worden planten niet in potgrond of in water geteeld, maar gewoon in lucht. De wortels worden regelmatig bespoten met nevel uit een gesloten watersysteem. Deze techniek levert een enorme waterbesparing op, laat toe om zonder gewasbeschermingsmiddelen te telen en reduceert de kans op vervuiling tot een minimum. 

De bedoeling is om de inwoners van het zuidwestelijke deel van Parijs te bevoorraden. Het lokale aspect, de groenten en fruit worden binnen een straal van 500 meter van de boerderij verkocht, staat centraal.

Bezoekers zullen ook ter plaatse kunnen genieten van de producten, inclusief het uitzicht over Parijs. Er komt een restaurant van de beroemde keten Le Perchoir die zijn menu zal samenstellen met de seizoensproducten die op het dak groeien.

Parijzenaars kunnen bovendien sinds deze week één van de 140 volkstuintjes reserveren om zelf hun groenten te kweken. Op die manier wil het stadsbestuur de mensen opnieuw dichter bij de oorsprong van hun voedsel brengen, iets wat in een stad niet altijd evident is.

Dominique Alba van het stadsplanningsbureau APUR merkt dat mensen zich steeds meer vragen stellen bij tomaten uit Spanje of appels uit Nieuw-Zeeland. “Vandaag heeft een groente er ­gemiddeld een reis van 660 kilometer opzitten voor het op een bord in Parijs belandt”, vertelt ze. “Een project als ParisCulteurs heeft ook een psychologische impact: het maakt groenten en fruit zichtbaar in de stad. Veel stedelingen zijn die link met de natuur kwijt en kochten die producten simpelweg niet meer.”

Bron: www.vilt.be

Auteur: Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Datum: 09/06/2020

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen