Menu

Start bouw Campusgebouw Echo TU Delft door UNStudio

26 juni 13:58 in De wijk van morgen

Start bouw Campusgebouw Echo TU Delft door UNStudio

De bouw van Echo, een nieuw multifunctioneel en flexibel onderwijsgebouw op de campus van de TUDelft voor 1.700 studenten, is van start gegaan. Het ontwerp dat UNStudio maakte in samenwerking met Arup en BBN moet in december 2021 zijn gerealiseerd. Verschillende onderwijsvormen en studiemethodes worden ondergebracht in het  energieleverende gebouw.

Echo is een multifunctioneel onderwijsgebouw. Het gebouw biedt ruimte aan lezingen en klassikale lessen, groepswerk, projectmatig onderwijs, debatten en zelfstudie. Het is een aanvulling op de studieruimten in bestaande faculteiten. Behalve gedefinieerde ruimten voor studie moet het gebouw ook als platform voor sociale interactie, reflectie en inspiratie dienen.

In totaal biedt het nieuwe gebouw ruimte aan 1.700 studenten. Er bevinden zich zeven onderwijsruimten elk voor 150 tot 700 personen. Daarnaast zijn er ‘case-study’ ruimten voor kleinere onderwijsgroepen en vier zalen voor projectmatig onderwijs die toegang bieden aan zo’n 70 personen. De grootste collegezaal voor 700 personen worden verdeeld in drie afzonderlijke zalen.

Een flexibel gebouw

Het gebouw is vormgegeven als een intern plein met twee grote sculpturale volumes die de ruimte bepalen. Het plein staat in directe relatie met de buitenruimte aan de Schoemakerstraat. In de volumen bevinden zich de grote collegezaal en de debatruimte. Ze hebben een gedeeltelijk open structuur, maar waar nodig zijn de wanden gesloten.

Bamboeribben steken uit de structuur en vormen het plafond van de functies in de open ruimte: tussen de transparante buitengevel en de volumen bevinden zich in de ene hoek een restaurant en in de andere een studielandschap.

Centraal in de open ruimte bevindt zich een grote spiraalvormige trap die met bamboe is afgewerkt.

Gebruikerscomfort en energieopwekking

De doorlopende glazen gevels worden horizontaal onderbroken door diepe aluminium luifels. De luifels zijn onderling verbonden door kabels waarlangs klimplanten groeien.

Om lichthinder bij deze gevels te voorkomen wordt aanvullend een dynamische lichtwering toegepast die dubbel wordt gebruikt als binnen-zonwering. Door de combinatie van de zonwering en de lage zontoetredingsfactor van het glas wordt oververhitting van het gebouw voorkomen.

Circulariteit

Echo is zoveel mogelijk ontworpen volgens principes van circulariteit. Gebruikmakend van grote portaalconstructies met grote grid-maten zijn de ruimtes grotendeels kolomvrij gemaakt. De stalen spanten en kanaalplaten zijn met droge verbindingen verbonden en hebben courante maten waardoor deze na de levensduur van het gebouw elders opnieuw gebruikt kunnen worden.

Onder andere zonnepanelen, isolatie en een warmte- koudeopslag worden toegepast in het nieuwe gebouw.

Medewerkers UNStudio: Ben van Berkel, Arjan Dingsté, Marianthi Tatari, Jaap-Willem Kleijwegt, Ariane Stracke, And Piotr Kluszczynski, Thys Schreij, Mitchel Verkuijlen, Bogdan Chipara, Krishna Duddumpudi, Fabio Negozio, Ryan Henriksen, Shangzi Tu, Xinyu Wang, Marian Mihaescu

Adviseur constructie, MEP en bouwfysica: Arup
Adviseur bouwkosten: BBN
Aannemer: BAM Bouw en Techniek
Projectmanagement en bouwmanagement: Stevens van Dijck

Bron + foto: Dearchitect.nl

Datum: 18 juni 2020

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties