Menu

POLO Architects levert ontwerp voor circulaire herbestemming iconische Leuvense gebouwen

10 juli 07:45 in De wijk van morgen

POLO Architects levert ontwerp voor circulaire herbestemming iconische Leuvense gebouwen

POLO Architects won de ontwerpwedstrijd voor de tijdelijke reconversie van de bekende Silo’s en de aangrenzende Molen van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom en deed dat met een circulair ontwerp. De gebouwen worden omgevormd tot maakleerplek, waar de stad verschillende sectoren de mogelijkheid wil bieden te innoveren en samen te werken. In het ontwerp van POLO Architects ligt de nadruk niet enkel op duurzame materialen en technieken, maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Dat laatste is belangrijk, aangezien het om een tijdelijke herbestemming gaat.

POLO Architects is al drie jaar intensief bezig met het vergaren van expertise rond circulair bouwen, onder meer door actief deel te nemen aan toegepast onderzoek, samen met gerenommeerde kennisinstellingen als de VUBVITO en het WTCB. Het brengt die kennis nu ook in de praktijk in het ontwerp waarmee het de architectuurwedstrijd won voor de tijdelijke herbestemming van de bekende Silo’s en de aangrenzende Molen van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom.

De stad wil die gebouwen tijdelijk inrichten als maakleerplek. Vorig jaar sloten de stad en stadsontwikkelaar Ertzberg daarvoor een samenwerkingsovereenkomst af. Tot eind 2022 brengen met name de gelijkvloerse verdieping van de indrukwekkende silo’s en een deel van de aangrenzende Molens van Orshoven tijdelijk een maakleerplek onder. De maakleerplek is in eerste instantie een experiment. Binnen de periode van het tijdelijke gebruik wordt er met de stad, de buurt en educatieve, culturele en economische partners ontdekt hoe verrassende samenwerkingen en projecten kunnen ontstaan op de indrukwekkende plek. Het wordt een open werkplaats waar scholen, bedrijven, (creatieve) organisaties en Leuvenaars elkaar ontmoeten, ruimte en materiaal delen, dingen maken en leren van elkaar. Een sociaal-culturele hub, met andere woorden, in een stadsdeel dat de laatste jaren een metamorfose onderging. Eén die nog lang niet is afgerond.

Veranderingsgericht ontwerp

In het ontwerp van POLO Architects wordt de tijdelijke bewoonbaarheid van de gebouwen op een circulaire en participatieve manier gerealiseerd. De kosten en de milieu-impact van transformaties worden zo laag mogelijk gehouden. Rekening houdend met een logische faseerbaarheid, circulaire bouwmethoden, budget en beperkingen om bestaande erfgoedstructuren aan te passen, worden architectonische ingrepen voorgesteld die de externe en interne leesbaarheid van het project zichtbaar maken. Een circulaire gevel die tot serre kan worden omgebouwd, geacclimatiseerde containers in de silo’s en een modulaire stelling die de ingang zal markeren zijn slechts enkele van de duurzame interventies die concrete invullingen mogelijk zullen maken voor uiteenlopende gebruikers.

De flexibiliteit van de ruimtes staat centraal in het ontwerp. Het project moet plaats bieden aan onder andere lessen, ateliers, workshops, vergaderingen en cowerkplekken en de ruimtes moeten dan ook kunnen wijzigen in functie daarvan. Het ontwerp van POLO Architects staat echter niet alleen in functie van het op korte termijn gevraagde gebruik, maar denkt evenzeer na over aanpasbaarheid in functie van toekomstig gebruik. Het moet ook mogelijk zijn de molens te herprogrammeren nadat de ruimte onder de silo’s niet meer ter beschikking is.

Het bouwteam van POLO Architects, aannemer Vanhout.pro van de groep Van Roey en technisch expert Groep Infrabo zijn momenteel aan de slag om de gebouwen tijdelijk circulair in te richten. SuReal, expert in duurzaamheid & circulariteit, adviseerde het team in wedstrijdfase. De plek opent haar deuren in het voorjaar van 2021.

datum: 9 juli 2020

auteur: Wouter Polspoel

bron: www.circubuild.be

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties