Menu

PERI bouwt het eerste 3D-geprinte woongebouw in Duitsland

Grasso, Diana avatar
2/10/2020 13:07 in De wijk van morgen

PERI bouwt het eerste 3D-geprinte woongebouw in Duitsland

  • Het eerste 3D-geprinte woongebouw van Duitsland wordt gebouwd in Westfalen.
  • Nieuwe constructietechnieken worden gemakkelijk door alle wettelijke goedkeuringsprocessen doorlopen.
  • 3D-printtechnologie voor de woningbouw is nu marktrijp. De vrijstaande woning met twee verdiepingen met ca. 80 m2 woonoppervlak per verdieping wordt niet op de conventionele manier geconstrueerd, maar geprint door een 3D-bouwprinter.

Deze constructietechniek, die in Duitsland voor het eerst in praktijk wordt gebracht, heeft de afgelopen weken en maanden alle wettelijke goedkeuringsprocessen doorlopen. Het ingenieursbureau Schießl Gehlen Sodeikat ondersteunde de ontwikkeling van het concept voor het verkrijgen van de goedkeuring, de planning en uitvoering van de bijbehorende goedkeuringstests werd uitgevoerd door de Technische Universiteit van München. Het gebouw werd gepland door MENSE-KORTE Ingenieure + Architekten en de opdrachtgever is Hous3Druck GmbH. De materialen die worden gebruikt om het bedrukbare beton te produceren, zijn afkomstig van HeidelbergCement.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen ondersteunt het 3D-bouwprintproject in Beckum als onderdeel van zijn ontwikkelingsplan "Innovatives Bauen" (innovatief bouwen). Ina Scharrenbach, minister van Regionale Identiteit, Gemeenschappen en Lokaal Bestuur, Bouw en Gendergelijkheid in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, werd ingelicht over de huidige stand van zaken op de bouwplaats in Beckum.

“Innovatie in Noordrijn-Westfalen voor Duitsland: digitaal, dynamisch, printklaar - dat zijn onze sleutelwoorden voor de toekomst van de bouw. We zijn trots dat het eerste huis dat 3D-geprint wordt, wordt gebouwd in onze deelstaat. Hiermee is Noordrijn-Westfalen een pionier voor Duitsland. Niet morgen, niet op een dag, maar vandaag. De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen ondersteunt specifieke investeringen in de innovatiemotor van de bouw: het 3D-huis wordt gesubsidieerd met 200.000 euro. Er zijn nog meer projecten in de drukkerij ”, legt Scharrenbach uit.

"De bouw van het 3D-geprinte woongebouw in Beckum is een mijlpaal voor de 3D-printtechnologie voor de bouw", zegt Thomas Imbacher, Innovation & Marketing Director bij PERI GmbH. “We hebben er alle vertrouwen in dat constructiedrukwerk de komende jaren steeds belangrijker zal worden in bepaalde marktsegmenten en een aanzienlijk potentieel heeft. In Duitsland worden nu andere residentiële printprojecten opgesteld. We zijn er trots op dat PERI's betrokkenheid bij het project in Beckum ons een pionier en voorloper heeft gemaakt voor deze nieuwe bouwtechniek. "

"Bij PERI zien we onszelf als een toonaangevende innovator in onze markten", zegt dr. Fabian Kracht, directeur Financiën & Organisatie en woordvoerder van de raad van bestuur van de PERI Group. “Verstandig investeren in start-ups die nieuwe oplossingen bieden in onze markten is een ander aspect daarvan. 3D-printen is een bedrijfssegment dat uit deze investeringsportefeuille is voortgekomen en nu zijn weg naar de markt heeft gevonden. Het succesverhaal bij Beckum is de bevestiging dat we de juiste aanpak hebben gekozen."

“3D-printen van constructies verandert fundamenteel de manier waarop we bouwen en het proces van woningbouw. Omdat dit het eerste gebouw in zijn soort is, maken we er een punt van om langzamer af te drukken dan werkelijk mogelijk is, ”zegt Leonhard Braig, Directeur Productie & Supply Chain bij PERI GmbH. "We willen van de gelegenheid gebruik maken om meer ervaring op te doen in de dagelijkse activiteiten, aangezien dit ons zal helpen om het kostenbesparingspotentieel van onze technologie in grotere mate te benutten bij het volgende printproject."

Het gebouw is gepland door MENSE-KORTE Ingenieure + Architekten en de opdrachtgever is Hous3Druck GmbH. “Het drukproces van beton geeft ons ontwerpers een hoge mate van vrijheid bij het ontwerpen van gebouwen. Met conventionele bouwmethodes zou dit alleen mogelijk zijn tegen hoge financiële kosten ”, zegt architect Waldemar Korte, partner van architectenbureau MENSE-KORTE Ingenieure + Architekten in Beckum. “Met ons bedrukte woongebouw in Beckum demonstreren we het potentieel van het bouwdrukproces. Het is een enorm voorrecht voor ons team om het eerste 3D-geprinte woningbouwproject in Duitsland te realiseren. We geloven in de toekomstige levensvatbaarheid van bouwprinttechnologie voor de bouwsector en hebben al andere 3D-printprojecten op onze radar."

Druktechnologie en materialen

PERI gebruikt 3D-printers van het type BOD2 om te printen. Deze printtechnologie is afkomstig van de Deense fabrikant COBOD. PERI verwierf in 2018 een belang in COBOD. De BOD2-printer die in Beckum wordt gebruikt, is een portaalprinter, wat betekent dat de printkop ongeveer 3 assen beweegt op een stevig geïnstalleerd metalen frame. Het voordeel hiervan is dat de printer langs zijn frame naar elke positie binnen de constructie kan bewegen en slechts één keer gekalibreerd hoeft te worden.

Het "i.tech 3D" -materiaal dat in het printproces wordt gebruikt, is door HeidelbergCement speciaal ontwikkeld voor 3D-printen. De eigenschappen zijn afgestemd op de specifieke eisen van 3D-constructiedruk en het werkt perfect samen met de BOD2-printer. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het bouwproject een constante voortgang wordt geboekt.

“We hadden een efficiënte en innovatieve samenwerking met HeidelbergCement. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het snel en gemakkelijk verhelderen van alle openstaande vragen over constructiemethoden en printmaterialen ”, zegt Fabian Meyer-Brötz, hoofd 3D Construction Printing bij PERI.

Het gebouw bestaat uit driedubbele spouwmuren, die zijn opgevuld met isolatiemateriaal. Tijdens het drukproces houdt de drukker rekening met de leidingen en aansluitingen voor water, elektra etc. die op een later tijdstip gelegd moeten worden. De BOD2 is zodanig gecertificeerd dat het mogelijk is om tijdens het printen werkzaamheden binnen het printgebied uit te voeren. Dit betekent dat handmatig werk, zoals het aanleggen van lege leidingen en aansluitingen, eenvoudig in het printproces kan worden geïntegreerd.

Er zijn slechts twee operators nodig om de printer te laten werken. De printkop en de printresultaten worden bewaakt door een camera. Met een snelheid van 1 m / s is de BOD2 momenteel de snelste 3D bouwprinter op de markt. De BOD2 heeft slechts ongeveer 5 minuten nodig om 1m² van een dubbelwandige wand te voltooien.

Bron: www.peri.com

Beeld: © PERI GmbH - 3D-betonprinter


            

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen