Menu

Studenten UGent ontwikkelen duurzaam woonconcept

Torfs, Sofie avatar
23/04/2019 16:33 in De wijk van morgen

Studenten UGent ontwikkelen duurzaam woonconcept

Studenten burgerlijk ingenieur-architect van Universiteit Gent bouwden met Ecoôn-dakelementen een prototype van een energiepositieve en CO2-neutrale woning. Een gemiddeld Vlaams gezin betaalt jaarlijks rond de 2.000 euro aan energie. Daarvan gaat 60% naar de verwarming van de woning. Als we onze huizen beter isoleren, kunnen we veel besparen op verwarming, zonder aan comfort in te boeten.

Er zijn innovatieve concepten nodig die energiezuinig bouwen binnen ieders bereik brengen. Dat is het doel van de Solar Decathlon Europe, een prestigieuze internationale wedstrijd waarbij universiteitsstudenten worden uitgedaagd om huizen op zonne-energie te ontwerpen en bouwen. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats van 12 tot 27 juli in het Hongaarse Boedapest.

The Mobble

Ons land wordt er vertegenwoordigd door een team studenten van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van UGent die een modulair bouwsysteem ontwikkeld hebben: The Mobble. Prof. Nathan Van Den Bossche legt uit: “Belgen zijn vaak vastgeroest in hun woning. Wij wonen gemiddeld zo’n 28 jaar in ons huis, terwijl dat bij Nederlanders net geen 20 jaar is, en men in de VS gemiddeld om de 7 jaar verhuist. Een woning is vaak een erg statisch ding, terwijl de woonbehoefte sterk verandert in de tijd. Co-housing, mantelzorgwoningen, serviceflats, kangoeroewoningen zijn innovatieve concepten die trachten om oplossingen te bieden. Daar willen wij nog een stap verder in gaan. Stel je een woning voor die kan meegroeien. Die je uitbreidt als er kinderen komen. Die je zelfs gewoon meeneemt als je verhuist.” Vreemd? Een beetje wel. Ambitieus? Ongetwijfeld. Realistisch? Dat wel: de weinige bedrijven die dergelijke oplossingen aanbieden kunnen de vraag niet bijhouden.
Het basiselement van het studentenproject is The Mobble. Een volume van 2,4 m breed en 6 m lang, dat bestaat uit een vloerplaat, 6 kolommen en een dak. Vloer en dak zijn volledig opgebouwd uit Ecoôn-elementen van UNILIN Insulation. Eén module kan gebruikt worden als tiny house of kantoortje, twee Mobbles vormen een studio en met vijf mobbles heb je al een ruim appartement. Je kan er ook een zorgunit van maken, mancave, klaslokaal, of het bovenop een bestaand gebouw zetten. Het systeem is modulair en circulair: je kan vrij combineren naargelang de vraag die er is, en heb je een Mobble minder nodig, dan kan die elders ingezet worden.

Ecologische voetafdruk

Ook voor de wanden kozen de studenten voor Ecoôn-dakelementen van UNILIN Insulation. Waarom die keuze? Prof. Nathan Van Den Bossche: “Wij zochten een oplossing waarbij je met één enkel product de structuur, isolatie, luchtdichtheid, dampdichtheid én afwerking kan realiseren. Een bijkomend voordeel van deze Ecoôn elementen is dat de ecologische voetafdruk slechts een fractie bedraagt van een traditionele woning. Door met standaardafmetingen te werken, produceren we zelf geen afval: de panelen komen recht uit de catalogus. En de elementen kunnen na afloop zelfs opnieuw gebruikt worden. Belangrijk is ook dat het product geen thermische massa heeft (wat beton en bakstenen wel hebben). Door de lichte structuur warmt het gebouw bijzonder snel op, en kunnen we dus heel gericht verwarmen wanneer het nodig is. Gedaan met vloerverwarming die 24 uur per dag en 7 dagen op 7 aan staat. Je smartphone weet wanneer je thuiskomt, en het gebouw zorgt ervoor dat het net op tijd warm is: maximaal comfort en minimale factuur zonder dat de bewoner een handleiding moet opendoen.”

Bron: HLN / Bouwen en Renoveren 

Auteur: Bouwen en Renoveren

0 reacties

Terug naar zoekresultaten