Menu

Zweeds bedrijf wil oprolbare zonnepanelen gaan printen

Saridaki, Maro avatar
29/05/2019 23:25 in De wijk van morgen

Zweeds bedrijf wil oprolbare zonnepanelen gaan printen

Een Zweeds bedrijf claimt met oprolbare organische zonnepanelen een nieuwe doorbraak in de energietransitie te kunnen maken. Uiteindelijk wil het bedrijf Epishine zonnepanelen printen op een printer zo groot als een drukpers voor kranten.

Op een technologiebeurs in Berlijn legde Matthias Josephson, CEO van Epishine, meer uit over het concept. Zijn zonnepaneel bevat geen schaarse materialen of schadelijke stoffen, stelt Josephson. “De terugverdientijd gaat over dagen, niet over jaren.” Uiteindelijk wil Epishine op groot niveau zonnepanelen produceren. 

Opbrengst

Het oprolbare zonnepaneel levert per vierkante centimeter 20 microwatt aan energie, stelt Epishine. Per vierkante meter zonnepaneel is de opbrengst dan 0,2 watt. De zonnepanelen zijn niet goedkoop. Josephson stelt dat gemiddelde gebruiker 10.000 units nodig heeft; per unit bedraagt de prijs € 1,- . Hoeveel centimeter één module is, is niet duidelijk.

Sensoren als eerste toepassing

De eerste toepassing die Josephson ziet voor zijn oprolbare zonnepanelen is gekoppeld aan sensoren. Tegenwoordig zitten overal sensoren in, die vaak verbonden zijn met het Internet of Things en daardoor slim worden. De sensoren worden met batterijen van energie voorzien. “Batterijen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de kosten van een sensor”, meent Josephson. De zonnecellen die Epishine levert, kunnen volgens technologiewebsite Forbes ook gebruikt worden in omgevingen waar weinig licht is.

Uiteindelijk ziet het Zweedse bedrijf een situatie voor zich waarbij de zonnepanelen geplaatst kunnen worden in een woestijn, of op een meer. “We stellen het klimaat bloot aan grote risico’s. Naast gezondere consumptie en circulaire oplossingen hebben we nieuwe energiesystemen nodig die snel op te schalen zijn”, zegt Josephson tegenover Forbes.

Britse vinding

Oprolbare zonnepanelen zijn op zichzelf niet nieuw. In 2016 bracht een Brit al oprolbare zonnepanelen op de markt. John Hingley wil het systeem gebruiken in rampgebieden waar de stroom uitgevallen is. Zijn zonnepaneel kan in vijf minuten uitgerold worden. 

 

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Auteur: Bas Joosse

Datum: 28 mei 2019

Foto: © EPISHINE

video

0 reacties

Terug naar zoekresultaten