Menu

Naturalis Biodiversity Center officieel opgeleverd

Saridaki, Maro avatar
29/05/2019 23:39 in De wijk van morgen

Naturalis Biodiversity Center officieel opgeleverd

In Leiden is het nieuwe Naturalis Biodiversity Center officieel opgeleverd. Het museum is drastisch uitgebreid en gemoderniseerd naar een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Onderdeel van het ingrijpende project zijn een nieuwbouw van de enorme, publieke hal en de tentoonstellingsruimten en de bouw van een compleet nieuw laboratorium. Daarnaast zijn de onderzoeksfaciliteiten gemoderniseerd.

Centraal in het ontwerp van de nieuwbouw is de 40 meter hoge glaskroongevel. Deze is net als het interieur van het museum opgetrokken uit duurzame materialen zoals geprefabriceerde betonnen elementen die aan de binnenzijde zijn afgewerkt met eikenhout. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Zo is de buitenzijde van het hoofdgebouw gedeeltelijk afgewerkt in rood natuursteen.

T. rex Trix

De tentoonstellingsruimten vallen voornamelijk op door hun enorme omvang. Muren zijn op sommige plekken 30 meter lang, 300 mm dik en tot 14 meter hoog. De afstand die zonder steunpilaren wordt overspannen, loopt op tot maximaal 21 meter. Al die ruimte is onder andere nodig om plaats te bieden aan grote opgezette dieren als giraffen, olifanten en haaien en diverse constructies die deel uitmaken van de nieuwe experience. Maar de ruimte is er ook omdat Naturalis het huis is van Trix, het gigantische skelet van een T. rex.

Nieuwbouw en renovatie

Het door TBI-ondernemeing J.P. van Eesteren opgeleverde nieuwe museumgebouw en het laboratoriumgebouw vormen nu een geheel met de kantoren, de collectiedepots (waar een groot deel van 42 miljoen objecten uit de collectie huizen) en een deel van de laboratoria. Deze laatste zijn gevestigd in de bestaande gebouwen, die zowel van binnen als buiten een update hebben gekregen.

Bron: www.dearchitect.nl

Auteur: Astrid de Wilde

Datum: 28 mei 2019

Foto: © Bert Rietberg

0 reacties

Terug naar zoekresultaten