Menu

Dun Agro bouwt woningen met prefab hennepbeton

Grasso, Diana avatar
14/06/2019 13:59 in De wijk van morgen

Dun Agro bouwt woningen met prefab hennepbeton

Duurzaam en energiezuinig bouwen, dat zijn tegenwoordig de sleutelwoorden. Voortdurend zijn we op zoek naar de meest gezonde en ecologische bouwproducten en materialen. Dit kunnen innovatieve nieuwe producten zijn, maar blijken ook materialen die al eeuwen lang worden toegepast. Een goed voorbeeld van een materiaal dat al eeuwen lang wordt gebruikt is… hennep!

Zo is Dun Agro sinds 2009 bezig met het ontwikkelen van een woning gemaakt van hennepbeton. Hennepbeton is een mengsel van hennephout, natuurlijke lijm en water.

Dit heeft geleid tot de eerste hennepwoning in Nederland. Deze woning is te bezichtigen aan de Raadhuisweg 11 te Oude Pekela. De hennepwoning is in de zomer van 2012 gebouwd op basis van prefab.

Het maken van woningen van hennepbeton is niet nieuw en wordt over de hele wereld gedaan. Wat wel nieuw is, is het prefab bouwen van woningen gemaakt van hennepbeton. Prefab wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van voorgefabriceerde (prefab) onderdelen. Dit heeft een groot voordeel ten opzichte van het ambachtelijk bouwen van hennepwoningen. Het prefab bouwen gaat vele malen sneller, waardoor het veel voordeliger is.

De voordelen van een prefab hennepwoning zijn:

  1. hoog isolatievermogen (zowel temperatuur als geluid)
  2. CO2 negatief (hennepbeton verwijdert meer CO2 uit de atmosfeer dan dat het CO2 erin stopt)
  3. dampopen (voor afvoeren van vocht)
  4. 100% natuurlijk
  5. brandwerend (door de lijm)
  6. lage dichtheid
  7. korte bouwtermijn op locatie
  8. betaalbaar

Bron en copyright: dunagro.nl - bouwwereld.nl

Copyright foto: dunagro.nl

0 reacties

Terug naar zoekresultaten