Menu

Hoe duurzaam is uw huis gelegen? Bereken zelf uw ‘Mobiscore’

Goidts, Anne avatar
25/06/2019 11:48 in De wijk van morgen

Hoe duurzaam is uw huis gelegen? Bereken zelf uw ‘Mobiscore’

Via de ‘Mobiscore’ geeft de Vlaamse regering elk huis een mobiliteitsscore, gelet op de nabijheid van openbaar vervoer, scholen en winkels. Zo wil ze goed bereikbare huizen aantrekkelijker maken.

Na het EPC, dat de energieprestaties van een huis uitdrukt, lanceert de Vlaamse overheid de ‘Mobiscore’, een tool waarmee u zelf kan berekenen hoe goed uw huis scoort op het vlak van mobiliteit en bereikbaarheid. Is er een school in de buurt van uw huis, is het makkelijk om het openbaar vervoer te nemen, zijn winkels goed bereikbaar? Ook ontspanning en gezondheidszorg worden mee opgenomen in de vergelijking.

Duurzaam verplaatsen

Op mobiscore.be tikt u uw adres in en krijgt u een score op tien. Hoe hoger de score, hoe duurzamer uw huis gelegen is. Van tel is de afstand die u moet wandelen of fietsen naar belangrijke voorzieningen. Hoe groter die afstand, hoe meer minpunten. Verplaatsingen met de wagen worden voor de Mobiscore niet meegerekend, wegens niet-duurzaam. Via de knop ‘personaliseren’ kunt u de score nog beïnvloeden, door details toe te voegen over uw werk- of schoolroute en de manier waarop u zich veelal verplaatst.

Impact op woningprijzen?

Het concept van de Mobiscore werd vier jaar geleden al eens voorgesteld door het kabinet-Schauvliege, maar toen schoten coalitiepartners Open VLD en N-VA het bij voorbaat af. Volgens het Vlaams Departement Omgeving en minister van Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) is de Mobiscore louter een ‘sensibiliserend’ instrument. Het heeft dus geen rechtstreekse fiscale of financiële gevolgen.

De Vlaamse overheid wil de Mobiscore wel graag integreren in zoekertjes op immosites. Dat is al het geval op immosite Zimmo. Ook wordt er samengewerkt met CIB Vlaanderen (de Confederatie van Immobiliënberoepen) en is de Mobiscore ook onderdeel van de Vlaamse Woningpas. Volgens makelaars uit de immosector krijgt de Mobiscore wel degelijk impact. Wim Peleman van het Antwerpse bureau First Immo ziet in De Standaard een analogie met de EPC-score. “Aanvankelijk leek de EPC-waarde weinig invloed te hebben, nu bepaalt ze mee de prijs van een woning.”

Bron: www.susanova.be

Auteur: Fran Herpelinck

Foto: De Lijn

0 reacties

Terug naar zoekresultaten