Menu

Fluvius klaar voor uitrol digitale meters op 1 juli

Goidts, Anne avatar
25/06/2019 14:06 in De wijk van morgen

Fluvius klaar voor uitrol digitale meters op 1 juli

Het netbedrijf Fluvius begint op 1 juli met de plaatsing van de nieuwe digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Nog vóór het einde van 2022 zullen 1,8 miljoen nieuwe meters worden geplaatst. In de komende vijftien jaar worden 6,1 miljoen stuks geplaatst en krijgen alle Vlaamse gezinnen en kleine bedrijven het nieuwe toestel. Het Vlaams Departement Omgeving lanceerde in samenwerking met Fluvius een informatiecampagne om iedereen met de nieuwe meters te laten kennismaken.

De invoering van digitale elektriciteits- en gasmeters is nodig omdat de oude analoge meters binnenkort niet langer worden geproduceerd. Vlaanderen hoort bij de laatste gebieden in Europa waar digitale meters worden uitgerold. In Italië en Zweden bestaan ze al twintig jaar. De Vlaamse overheid kiest voor een ‘standaard’ digitale meter die de consument eventueel kan uitbreiden met extra toepassingen zoals apps of slimme toestellen. Op die manier wordt de maatschappelijke kost zo laag mogelijk gehouden. Fluvius staat in voor de digitale meters zelf, terwijl alle extra toepassingen worden ontwikkeld door marktspelers (energieleveranciers en nieuwe technologiespelers) en vrij kunnen worden gekozen.

De nieuwe meters bieden alle klanten automatisch enkele belangrijke basisvoordelen. Consumenten krijgen meer details over hun dagelijks verbruik. Daarnaast maken de digitale meters ook heel wat diensten gemakkelijker of goedkoper. Zo gebeuren meteropnames voortaan op afstand en hoeft er ook geen technicus meer langs te komen voor een wissel tussen dagtarief en tweevoudig uurtarief.

Er komt tevens een nieuw informatie- en betaalplatform voor budgetmeterklanten, ter verbetering van het huidige betaalkaartensysteem. Prosumenten krijgen ten laatste vanaf 1 januari 2021 meer mogelijkheden om hun groene stroom te ‘vermarkten’ indien ze meer produceren dan ze verbruiken. Ze krijgen ook meer inzicht in hun reële productie en afname. Energieleveranciers en producenten van domotica en energiemanagementsystemen kunnen nieuwe toepassingen ontwikkelen die het voor consumenten gemakkelijker maken om hun energieverbruik te sturen en zo te besparen.

Ook de netbeheerders halen voordelen uit de digitale meters. Ze kunnen immers de energienetten efficiënter beheren en de technische data uit de meter helpen hen ook om de juiste keuzes op het vlak van investeringen te maken. Tevens maken ze gerichter onderhoud mogelijk waardoor de kwaliteit van de dienstverlening stijgt. Voor de samenleving zijn de digitale meters belangrijk in het kader van de energietransitie: de overgang naar een decentraal energiesysteem met volop hernieuwbare energie en energieopslag. Ze maken het ook mogelijk om energieverbruik en -injectie te sturen. Dat zal helpen om energie te besparen, hernieuwbare energie beter te integreren en de algemene CO2-uitstoot te verminderen.

Sinds 1 april zijn tijdens een laatste testproject in 39 Vlaams-Brabantse gemeenten reeds 4.000 nieuwe digitale meters succesvol geplaatst. Op 1 juli begint de uitrol in heel Vlaanderen waarbij Fluvius vanaf dan maandelijks 50.000 digitale meters zal plaatsen. Als je bouwt of grondig verbouwt en nieuwe energiemeters nodig hebt, plaatst Fluvius nieuwe digitale in plaats van mechanische meters. In dat geval betaal je net als vroeger zelf de plaatsingskost.

Als je zonnepanelen hebt, budgetmeterklant bent of nog een oude slimme meter uit één van de proefprojecten bezit, neemt Fluvius of één van hun onderaannemers zelf contact op om een afspraak te maken om de elektriciteits- en gasmeters te vervangen door digitale exemplaren. In dat geval is de plaatsing gratis. Vóór eind 2021 moeten alle oude slimme meters en actieve budgetmeters vervangen zijn door nieuwe digitale meters, vóór eind 2022 geldt hetzelfde voor eigenaars van zonnepanelen.

Op 1 juli lanceert Fluvius een webpagina waar elke klant zelf kan nakijken wanneer hij of zij aan de beurt is om de oude energiemeters door nieuwe digitale te laten vervangen. Wie sneller dan door Fluvius gepland een digitale meter wil, kan dat aanvragen; maar in dat geval betaal je 226 € (exclusief btw en meterkast) voor de gas- en elektriciteitsmeter samen. Oude mechanische meters die defect gaan worden altijd vervangen door digitale exemplaren.
Zonnepanelen
De jongste maanden was er heel wat commotie over de impact van de digitale meter op het rendement voor eigenaars van zonnepanelen. Dit is onterecht. Net als een mechanische elektriciteitsmeter telt een digitale meter ‘terug’, zij het virtueel: wat je op het elektriciteitsnet injecteert, wordt afgetrokken van wat je van het net afhaalt. Het resultaat is hetzelfde, je factuur blijft gelijk.

De Vlaamse regering heeft beslist dat alle gezinnen met zonnepanelen die vóór 1 januari 2021 geïnstalleerd werden tot 15 jaar na de initiële installatiedatum van het principe van de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief kunnen genieten. Wie sneller wil overstappen naar een nieuw systeem zonder prosumententarief zal dit ook vanaf 1 juli kunnen via de website fluvius.be/digitaleprosument. De eigenaar van fotovoltaïsche panelen krijgt dus de vrije keuze. Via de website van energieregulator VREG kunnen eigenaars van zonnepanelen simuleren welk systeem voor hun concrete situatie het meest voordelig is.

Bij de introductie van de digitale meter wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR) volledig gerespecteerd.  De klant is en blijft altijd eigenaar van de data die de digitale meter kan genereren. De digitale energiemeters communiceren draadloos en versleuteld via een beveiligd netwerk met de netbeheerder. Daarbij worden eenmaal per dag automatisch de actuele meterstanden voor elektriciteit en gas verzameld en verzonden. Die zijn nodig voor de opmaak van de factuur door de energieleverancier, maar zijn ook belangrijk bij een leverancierswissel of een verhuizing. In een latere fase kunnen ook meer gedetailleerde data worden gecapteerd en naar de netbeheerder verzonden. Dat zal pas na het expliciete en formele akkoord van de consument gebeuren. Deze informatie kan de energieleverancier bijvoorbeeld gebruiken om de consument meer feedback te geven over zijn of haar energieverbruik of om een gunstiger tariefmodel voor te stellen.
Poorten
De digitale elektriciteitsmeter bevat twee gebruikerspoorten waaraan toestellen kunnen worden gekoppeld. De data uit die poorten zijn alleen lokaal beschikbaar en worden dus nooit naar de netbeheerder verzonden. De P1-poort maakt data over je energieverbruik op lokale schermen zichtbaar, bijvoorbeeld op de smartphone of laptop van de eigenaar, maar dit kan evengoed op een scherm in de woonkamer. De snelle S1-poort is uniek voor Vlaanderen. De data uit deze poort zijn ruwe en daardoor zeer gedetailleerde data die elektrische apparaten zoals slimme wasmachines of elektrische wagens kunnen aansturen. Via deze twee gebruikerspoorten krijg je een zeer gedetailleerd zicht op je verbruik en kun je apparaten laten werken op de momenten waarop dat het meest gunstig is voor je energiefactuur. Alle functies van beide poorten zijn volledig bruikbaar vanaf de lancering op 1 juli.

Het Vlaams Departement Omgeving lanceert op 13 juni een informatiecampagne. De website digtalemeter.be werd grondig vernieuwd en biedt op een toegankelijke manier antwoorden op alle mogelijke vragen van burgers. Ook Fluvius en Flux50 werken mee. Vier campagnebeelden zullen de website actief promoten, elk beeld gericht op één van de verschillende doelgroepen die eerst aan de beurt komen: een (ver)bouwer, een eigenaar van zonnepanelen en een klant met een budgetmeter. Daarnaast is er ook een beeld voor alle burgers. De campagne heeft als slogan ‘Met een digitale meter moét je minder en kán je meer’.

“Met deze informatiecampagne willen we verkeerde opvattingen over de digitale meter uit de wereld helpen. De nieuwe meter heeft in eerste instantie dezelfde functie als de huidige analoge meter, maar zal het meten en doorsturen van de gegevens wel makkelijker maken. Op termijn is de digitale meter zelfs een essentieel onderdeel in onze energieomslag. We hebben de uitrol van de digitale energiemeters de voorbije twee jaar goed voorbereid. De digitale meter is een nieuwe stap naar het energielandschap van de toekomst, waarin de consument meer mogelijkheden dan ooit tevoren zal krijgen”, zeggen uittredend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en Frank Vanbrabant, CEO van Fluvius.

Bron: www.bouwkroniek.be

Auteur: Bouwkroniek

Foto: Bouwkroniek

0 reacties

Terug naar zoekresultaten