Menu

Bijna de helft van de geleverde elektriciteit in Vlaanderen is hernieuwbaar

Goidts, Anne avatar
2/08/2019 13:03 in De wijk van morgen

Bijna de helft van de geleverde elektriciteit in Vlaanderen is hernieuwbaar

De Vlaamse energieregulator VREG publiceerde gisteren haar Brandstofmixrapport 2018. We vatten de belangrijkste conclusues kwa groene stroom voor u samen.

Volgens de VREG was 2018 het jaar van de groene energie. Zo was maar liefst 45% van de totale geleverde elektriciteit in Vlaanderen afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Dat is een stijging van meer dan veertig procent ten opzichte van 2017 (toen lag het totaal geleverde groene stroom nog op 31,7%).  Meer dan de helft hiervan was afkomstig uit waterkracht (51,2%), een vijfde uit biomassa (20,5%) en net iets minder dan een vijfde uit windenergie (18,2%). Deze top drie blijft stabiel ten opzichte van 2017.

Kijken we naar het land of de regio van oorsprong dan zien we dat 33,6% van de hernieuwbare elektriciteit afkomstig uit België was en meer specifiek 21,5% uit Vlaanderen. Verder waren Frankrijk, Noorwegen en IJsland de belangrijkste landen waaruit we onze groene stroom importeerden. Vertalen we de cijfers naar de totaal geleverde stroom in Vlaanderen, dan komt 6,3% van eigen lokale groene productie. Naast elektriciteit uit hernieuwbare bronnen was 31% van de geleverde elektriciteit afkomstig uit kernenergie en 24% uit fossiele energiebronnen.

De in Vlaanderen verkochte stroom mag enkel ‘groen’ genoemd worden als het afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Dit moet bewezen worden via het Europees systeem van Garanties van Oorsprong (GO). Leveranciers kunnen voor de Vlaamse markt bijvoorbeeld GO’s kopen voor groene stroom afkomstig van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Deze GO’s mogen dan niet meer opnieuw worden verkocht als elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Een kanttekening hierbij is dat die IJslandse groene stroom fysiek niet tot in ons distributienet geraakt want er is geen directe verbinding tussen IJsland en het Europese continent. Als consument koop je dus enkel het bewijs dat er ergens een equivalent van het eigen verbruik vanuit een groene stroom installatie op een net werd geïnjecteerd.

Bron: www.zeroemissionsolutions.com

Auteur: Zero Emission Solutions

Foto: Zero Emission Solutions

0 reacties

Terug naar zoekresultaten