Menu

Olympische spelen voor duurzaam bouwen

Verdonck, Jonathan avatar
5/08/2019 10:50 in De wijk van morgen

Olympische spelen voor duurzaam bouwen

In juli ging de Solar Dechatlon Europe wedstrijd door In Szentendre, een stad in de buurt van Budapest.Deze internationale wedstrijd, een soort Olympische spelen voor duurzaam bouwen en wonen, is bedoeld om bouwoplossingen gerelateerd aan zonne-en andere hernieuwbare energieën en innovative technologiën te promoten. Teams van studenten kregen de opdracht om woningen te bouwen met deze bouwoplossingen. 

10 teams, bestaande uit 27 universiteiten uit 3 continenten en 8 landen, waren er in geslaagd om tijdig hun concepten van hun woning af te krijgen en mochten vertrekken naar Szentendre. Daar kregen ze vanaf eind jun tijd om hun prototypes op te bouwen. Deze zullen nog tot september blijven staan en zijn te bezichtigen. Na het opstellen werden de gebouwen gescoord op 10 criteria, waaronder comfort en circulariteit. De resultaten van de wedstrijd zijn hier te vinden.

Uit eigen land deed ook een team mee getrokken door de Universiteit Gent. Met The Mobble hebben zij een modulair bouwblok gemaakt: een soort reuze legoblok die kan fungeren als kantoor- of woonruimte en waarvan er verschillende blokken aan elkaar geklikt kunnen worden om grotere gebouwen te creeëren. Meer informatie kan je vinden op hun website.

Ook onze noorderburen hadden met een team van de Technische Universiteit Delft een geldige inzending. ZIj hadden het MOR of Modular Office Renovation gemaakt. Hun concept is bedoeld om leegstaande kantoorgebouwen aan te pakken. In Nederland staat zo'n kwart van kantoorgebouwen leeg en heeft 55% een slecht energielabel. Met het MOR pakket kunnen deze gebouwen omgevormd worden tot energieefficiënte woningen. Meer info over hun project vind je hier.

Foto: Wannes Nimmegeers

0 reacties

Terug naar zoekresultaten