Menu

Verandert woonbonus in klimaatbonus?

Grasso, Diana avatar
01-10-19 10:03 in De wijk van morgen

Verandert woonbonus in klimaatbonus?

Op 26 september 2019 schreef redacteur Aaron Eerdekens een interessant artikel over de woonbonus op Livios.be.

Sinds juni vorig jaar betaal je nog maar 7% registratierechten op de aankoop van je enige woning. Maar volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) hebben die verlaagde registratierechten amper invloed op de betaalbaarheid ervan. Bij de woonbonus ziet de beroepsorganisatie hetzelfde probleem. De oplossing van de VCB? De woonbonus omvormen tot een klimaatbonus. Zo krijg je steun om je woning te renoveren én geniet je achteraf van een lagere energiefactuur.

Verlaagde registratierechten hebben amper effect

Door de verlaagde registratierechten van 7% beschik je over meer budget om een huis of appartement te kopen. Maar het aantal woningen en bouwgronden in Vlaanderen blijft hetzelfde. Net door die combinatie stijgen volgens de VCB de vastgoedprijzen en betaal je uiteindelijk evenveel voor je woning als eerst. De lagere registratierechten hebben dus amper effect op je portemonnee. Zo hou je nog steeds niet meer budget over om energiezuinige ingrepen te doen.

Hogere vastgoedprijzen, minder renovatiebudget

Volgens de VCB is de huidige woonbonus in hetzelfde bedje ziek. Steunt een nieuwe bonus alleen de aankoop van je woning en niet de energiezuinig bouw of renovatie ervan? Dan zorgt die voor hogere vastgoedprijzen. Als je de bonus gebruikt om je woning energiezuinig te (ver)bouwen, heeft die geen effect op de prijs. Pas dan kan je de kwaliteit van je woning en het woningpark opkrikken. Maar zolang je dat niet kan doen, haalt alleen de verkoper een financieel voordeel uit de transactie.

Van woonbonus naar klimaatbonus

Daarom ziet de VCB een hervorming van de woonbonus naar een klimaatbonus als oplossing om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Bouw je een energiezuinige woning of knap je een oud exemplaar op? Dan kan je rekenen op extra steun van de overheid. Zo stijgt de aankoopprijs van je woning niet, heb je meer budget om energiezuinig te renoveren en geniet je achteraf van een lagere energiefactuur. Bovendien moet de overheid de registratierechten verder verlagen. De 1% korting die je momenteel krijgt op het standaardtarief, vindt de VCB te weinig.

Bron: Livios

Auteur: Aaron Eerdekens

0 reacties

Terug naar zoekresultaten