Menu

Beton zet zich in tegen de klimaatopwarming

Verbeeck, Sarah avatar
5/11/2019 15:22 in De wijk van morgen

Beton zet zich in tegen de klimaatopwarming

De cementsector neemt alvast zijn verantwoordelijkheid in de strijd tegen de klimaatopwarming en wil tegen 2050 koolstofvrij Belgisch cement produceren. Beton is immers een performant, duurzaam, natuurlijk en economisch materiaal waarmee energie-efficiënte gebouwen kunnen worden gebouwd en gerenoveerd.

Koolstofvrij cement tegen 2050

De cementsector neemt reeds maatregelen om de CO2-uitstoot bij de productie terug te drin­gen, bijvoorbeeld door te kiezen voor vervangingsbrandstof. En met succes, want door al­lerlei afval als brandstof te valoriseren, stootte het Belgisch cement in 2015 slechts 558 kg CO2 per geproduceerde ton uit. Dat aantal ligt aanzienlijk lager dan het Europees gemiddelde van 674 kg.

Er zijn nog meer nog inspanningen nodig om de koolstofvrije doelstelling tegen 2050 te halen, maar die zijn reeds gepland. De Belgische cementindustrie blijft sowieso innoveren en is ook niet bang om te investeren. Een voorbeeld van zo’n investering in het LEILAC-project, een mechanisme dat rest-CO2 aan de bron afvangt en zo de pure CO2 voor 95% meteen gaat isoleren.

Beton onvermijdelijk in de bouw

Aangezien beton de eigenschappen bezit performant, natuurlijk, economisch en duurzaam te zijn, is dat bouwmateriaal meer dan ooit onvermijdelijk in bouw- en renovatieprojecten. Het moet België in staat stellen om tegelijk zijn ambities in de strijd tegen de klimaatopwarming waar te maken én zijn legitieme aspiraties in maatschappelijke, economische en milieuaangelegenheden te respecteren.

Steun van FEBELCEM

FEBELCEM, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, wil alvast een partner zijn voor de overheden om de klimaatdoelstellingen te bereiken.

Bron: www.aannemer.pmg.be

0 reacties

Terug naar zoekresultaten