Menu

Bruil opent 3D-printer voor de bouw

Grasso, Diana avatar
18/12/2019 14:23 in De wijk van morgen

Bruil opent 3D-printer voor de bouw

Bruil heeft donderdag zijn gloednieuwe Prefab Printing fabriek in Veenendaal geopend. Ruim 200 bezoekers werden getrakteerd op een inspirerende middag vol innovatie. In de fabriek worden vanaf januari 2020 seriematig unieke bouwelementen, zoals gevelelementen balustrades en kolommen, geprint door een printrobot.

Bruil is als een van de eerste commerciële partijen in de bouw ingestapt op 3D-betonprinten. ,,Vier jaar ontwikkeling van de techniek en uiteindelijk het bouwen van de fabriek gingen aan de spectaculaire opening vooraf", meldt Bruil in een persbericht. ,,Het pronkstuk is een enorme printrobot. Deze kan via een railsysteem door de fabriekshal bewegen. Zo kunnen unieke bouwcomponenten geproduceerd worden in een korte tijd."

Elke dag kunnen zes tot acht elementen worden gemaakt. ,,Deze elementen op bouwschaal kunnen kort voor leveringsdatum geprint worden", zegt Theo Voogd, markt- en innovatiemanager bij Bruil. Hij noemt het 'printing on demand'.

Eerste project

Het eerste project waarvoor Bruil Prefab Printing gaat produceren is de upgrade van twee flatgebouwen in Den Helder. Kokon Architectuur & Stedenbouw kwam in 2017 met een uniek ontwerp met golvende vormen. Vanaf 2020 zullen de in totaal 1.200 geprinte gevelelementen, balustrades en kolommen voor dit project worden geprint.

,,Met 3D-betonprinten heeft de architect weer een extra alternatief binnen de categorie van prefab architectonisch beton", aldus Bruil. ,,Een alternatief waarbij de vrije vorm in beton weer betaalbaar wordt. Er zijn namelijk geen tijdsintensieve en dure mallen nodig. Een 3D-betonprinter wordt aangestuurd vanuit een digitaal 3d-model van de architect en kan het element daarna direct printen."

Bron: veenendaalsekrant.nl

Video

0 reacties

Terug naar zoekresultaten