Menu

Circulair beton-record voor nieuw kantoor ING

Torfs, Sofie avatar
10/01/2020 17:24 in De wijk van morgen

Circulair beton-record voor nieuw kantoor ING

Gisteren opende het nieuwe kantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. Het gebouw heeft het meeste circulaire beton van Nederland, volgens ontwikkelaar EDGE Technologies. Daarnaast zijn er nog tientallen duurzame slimmigheden toegepast om het kantoor zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Het kantoor kreeg een BREEAM-NL Outstanding-stempel, net als zo'n dertig andere Nederlandse kantoren. Edge specialiseert zich in grote bedrijfspanden waar duurzame innovatie onmisbaar is. Het ING-kantoor van 39.000 vierkante meter (ontworpen door Benthem Crouwel Architects) is een huzarenstukje voor alle betrokkenen.

Het kantoor bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn. Van buiten een heleboel ramen, om voor genoeg licht te zorgen in het kantoor. Binnen een hoop hout in de twee indrukwekkende, open welkonshallen van de gebouwen. Hier komen straks 2800 mensen te werken. Naast de kantoorruimte is er ook een uit hout en glas opgetrokken paviljoen waar medewerkers en andere mensen kunnen eten en drinken.

Zonnepanelen

Waar mogelijk zijn zonnepanelen neergelegd; in totaal ruim 3000 vierkante meter aan panelen. ING werkt ook nog aan een zonneveld elders dat energie gaat leveren aan het gebouw. Het driedubbele glas zorgt dat er nauwelijks energie verloren gaat. Ondertussen laat het glas wel zoveel licht door dat er minder ledverlichting nodig is.

Liftgebruik wordt ontmoedigd, door de trappen bij de ingang te plaatsen en liften verder in het gebouw. En er komt plek voor vogels aan de buitenkant van het gebouw, om de lokale natuur te stimuleren.

Hergebruikt beton

Ook de sloop van het pand dat hiervoor op de locatie van het hoofdkantoor stond, ging zoveel mogelijk duurzaam. Bomen werden herplant, plafondplaten kregen een tweede leven in een kantoor van hypotheekverstrekker Visii en het beton uit de sloop is zo veel mogelijk hergebruikt in het nieuwe gebouw.

Vooral dat laatste is bijzonder. "Voor zover wij weten hebben we op de grootste schaal in Nederland circulair beton gebruikt", vertelt Brand Director Frank Jansen van Edge. Beton is in veel gebouwen een grote vervuiler, omdat de productie om veel warmte - en dus CO2 - vraagt.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Auteur: Marc Seijlhouwer 

0 reacties

Terug naar zoekresultaten