Menu

Bouwsector staat voor "4e industriële revolutie": "Woningen uit 1995 zijn al serieus verouderd"

Torfs, Sofie avatar
3/02/2020 10:10 in De wijk van morgen

Bouwsector staat voor "4e industriële revolutie": "Woningen uit 1995 zijn al serieus verouderd"

Op 1 februari schreef Denny Baert een interessant artikel op VRTNWS:

De bouwsector boert goed en staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Vooral omdat de technologie in de bouw razendsnel verandert. Dat zegt de Bouwunie. De koepel geeft daarom zijn “Gouden baksteen” aan het WTCB, dat bouwbedrijven advies geeft over nieuwe technologie in de bouw. “We zitten in de vierde industriële revolutie, waarbij alles veel sneller gaat dan voorheen”, zegt Bart Ingelaere van het WTCB in het VRT NWS-programma “De markt”.

De Bouwunie, de koepelorganisatie van kleine tot middelgrote aannemers, blikt tevreden terug op het afgelopen jaar. “Uit onze Bouwbarometer (een bevraging bij de leden van de Bouwunie, red.) blijkt dat het heel goed gaat in onze sector”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. 

“Er is nog altijd voldoende werk voor onze bouwbedrijven. Maar we stellen vast dat we over de top zijn.” Waeytens vergelijkt de bouwconjunctuur met verkeer op een snelweg: “We rijden geen 120 km/u meer, maar nog zeker 110. Dus het gaat nog goed vooruit.” 

Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek. Een cijfer boven de 100 betekent dat de bouwbedrijven optimistisch zijn, een index onder de 100 wijst op pessisme. Vorig jaar was het cijfer gemiddeld 100.7, al zakte het in de laatste drie maanden naar 100,3.

De aannemers blijven optimistisch omdat er de komende jaren nog veel werk is in de bouwsector. “We gaan veel werk hebben aan het renoveren van woningen, omdat we een antwoord moeten bieden op de klimaatuitdagingen. Daarnaast zijn er heel veel infrastructuurwerken die nog uitgevoerd moeten worden”, klinkt het optimistisch bij Bouwunie-baas Waeytens.

Vierde industriële revolutie

Naast al dat werk, kondigt zich een grote uitdaging aan voor de bouw. “We staan aan de vooravond van de digitalisering in onze sector. Het is van belang dat de zelfstandigen en kmo’s mee op die kar springen”, zegt Jean-Pierre Waeytens.

Daarin ziet Waeytens een belangrijke rol weggelegd voor het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, kortweg WTCB. Dat centrum, dat door de bouwsector opgericht is om technologisch advies te geven aan aannemers, wordt dit jaar bekroond met “Gouden baksteen”, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Bouwunie.

Het WTCB is een groot onderzoekscentrum met een 300-tal werknemers - vooral ingenieurs en technici - dat de technologische vernieuwingen en oplossingen moet omzetten in mensentaal, zodat aannemers de vernieuwingen kunnen toepassen op hun werven.

Die vernieuwingen gaan op dit moment razendsnel, zegt Bart Ingelaere, adjunct directeur-generaal van het WTCB. “We zitten aan de vierde industriële revolutie. Het is geen technologische evolutie, het gaat veel sneller.”

Door de nieuwe technologieën is er op dit moment geen evolutie maar eerder een revolutie, stelt Ingelaere vast. “Vroeger stegen alle eisen in de bouw gestaag. Vergelijk het met een auto uit 1995, die is niet meer te vergelijken met een auto van nu. Dat is ook zo met woningen. Een woning uit 1995 is technologisch al serieus achtergesteld in vergelijking met woningen die nu gebouwd worden.”

Concreet worden in de bouwsector meer en meer digitale technologieën gebruikt, bijvoorbeeld om met computermodellen een gebouw volledig te ontwikkelen en om muren in beton te printen.

Lees verder op vrt.be

Auteur: DENNY BAERT 

Bron: VRTNWS

Beeldmateriaal: Kamp C

0 reacties

Terug naar zoekresultaten