Menu

Voormalige autoshowroom is ‘plein’ van bedrijfsverzamelgebouw

Grasso, Diana avatar
20/03/2020 16:34 in De wijk van morgen

Voormalige autoshowroom is ‘plein’ van bedrijfsverzamelgebouw

Na het vertrek van Mercedes Benz uit het gebouw Ellipse in Utrecht hebben ARC Real Estate Partners en D/Dock het gebouw herbestemd als bedrijfsverzamelgebouw. Het concept van D/Dock voor het atrium als gedeeld verblijfsgebied is uitgewerkt tot een definitief ontwerp door Ditt. Officemakers.

Redacteur Robert Muis schreef een interessant artikel op 20 maart 2020 op https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=47359.

Na zestien jaar verliet het automerk zijn hoofdkantoor met showroom in het Utrechtse kantorengebied Papendorp. D/Dock nam de uitdaging aan op het beeldbepalende Ellipse-gebouw met zijn royale atrium te transformeren tot een toekomstbestendig onderkomen voor meerdere bedrijven, die daarin een echte gemeenschap zouden vormen.

Italiaans stadsplein
Het bureau ontwikkelde een concept waarin het de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw heeft verstrekt en het atrium opvatte als een gemeenschappelijke ruimte, die ontspanning ademt. Het ontwerp voorzag in heldere zichtlijnen, een overvloed aan licht en groen en de toepassing van doordachte faciliteiten voor co-working.

Het gemeenschapsgevoel heeft D/Dock willen versterken met ‘stoepjes’ bij elke kantoorruimte die grenst aan het atrium. Deze half publieke terrassen bieden de kantoorwerkers de mogelijkheid om ook ‘buiten’ voor hun kantoor te zitten, “als op een Italiaans stadsplein”, aldus D/Dock.

Omdat de transformatie een omvangrijk project was, wilde D/Dock van begin af het geheel in kleinere projecten opdelen en die in samenwerking met meerdere partners uitvoeren. Ditt. Officemakers kreeg de opdracht om het concept voor de aula uit te werken tot een definitief ontwerp.

Bomen en maatwerkelementen
Met een diversiteit aan grote maatwerkelementen zijn verschillende verblijfsgebieden gecreëerd, die elk hun eigen karakter en functie hebben. Er zijn plekken om geconcentreerd en om samen te werken, er is ruimte om presentaties te houden, er is een café en een terras. Daarbij, vertelt Ditt., maakte de hoogte van het atrium het mogelijk op meerdere niveaus te bouwen.

Aangezien de vloer in het verleden is gebruikt als showroom voor auto’s en trailers, hoefden de ontwerpers en aannemers zich geen zorgen te maken over bereikbaarheid en de draagkracht van de vloer. “Veel partijen werkten op deze schaal voor het eerst met échte bomen”, aldus Ditt.

Hoogwaardige materialisering
Op advies van Ditt. Heeft de opdrachtgever het budget voor het atrium verhoogd. Daardoor konden esthetisch en kwalitatief hoogwaardiger materialen worden toegepast en heeft het atrium volgens de ontwerpers nu echt allure en is het een plek waar het werkelijk aangenaam toeven is.

In vormgeving hebben de ontwerpers regelmatig de golvende lijnen van het gebouw als uitgangspunt genomen. Als materiaal is veel bamboe toegepast en het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit donkergroen, okergeel en lichtblauw, met hier en daar goudkleurige accenten.

Bron: architectenweb.nl

Copyright auteur: Robert Muis

0 reacties

Terug naar De wijk van morgen