Menu

Vlaams textielbedrijf produceert meubelbekleding uit oceaanplastic

Aerts, Marijke avatar
22/04/2020 09:54 in De wijk van morgen

Vlaams textielbedrijf produceert meubelbekleding uit oceaanplastic

Meubelstoffen van gerecycleerd plastic. Daarmee pakte het Waregemse textielbedrijf Tessutica, deel van de Beaulieu-groep, onlangs uit. De CO2-voetafdruk daarvan ligt 75 procent lager dan bij stoffen op basis van aardolie.

Het plastic dat Tessutica gebruikt is voor een vijfde afkomstig van petflessen uit de oceanen en voor vier vijfde van stortplaatsen. Het katoen werd geüpcycled uit gebruikte kledingstukken. Voor de bekleding van één sofa zijn zo’n 170 petflessen nodig.

Gerecycleerd, en recycleerbaar

Het oceaanplastic wordt ingezameld door Seaqual. Die internationale organisatie van vissers, overheden, ngo’s en bedrijven zet zich in om plasticafval uit de oceanen te verzamelen en te verwerken tot bruikbaar materiaal. Seaqual levert dat aan Tessutica in de vorm van pellets, kleine plastickorrels.

Karl Henderson, General Manager of Tessutica: “Een van de grote voordelen van het gebruik van gerecyclede polyestergarens is dat er voor de productie geen aardolie gebruikt hoeft te worden, wat onze ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. Het zorgt ook voor 75 procent minder CO₂-uitstoot tegenover het gebruik van ‘virgin’ polyester (dat gemaakt wordt uit aardolie, red.)."

De uiteindelijke meubelstoffen zijn niet alleen gerecycleerd, maar ook volledig recycleerbaar zonder kwaliteitsverlies, maakt Tessutica zich sterk.

Groeiend assortiment

Tessutica is niet de enige die de mogelijkheden inziet van oceaanplastic. Zo bracht Adidas eerder al een sportschoen van oceaanafval op de markt. HP verwerkte het in een laptop. En in eigen land vervaardigde starter W.R. Yuma zonnebrillen van plastic uit de Schelde.

bron : susanova.be - Elke Doms

0 reacties

Terug naar zoekresultaten