Menu

Eerste Belgische houten wolkenkrabber komt in Antwerpen - ontwerp van Shigeru Ban

Torfs, Sofie avatar
24/04/2020 17:49 in De wijk van morgen

Eerste Belgische houten wolkenkrabber komt in Antwerpen - ontwerp van Shigeru Ban

In de Antwerpse woonwijk Nieuw Zuid zal vastgoedontwikkelaar Triple Living vanaf eind 2022 de eerste houten wolkenkrabber van België realiseren, meldt De Tijd. De Japanse toparchitect Shigeru Ban, die in Vancouver een soortgelijk project creëerde, stond in voor het ontwerp van de 80 meter hoge houten woontoren. De bouw zal ongeveer twee jaren in beslag nemen en is in handen van Groep Terryn onder aannemer Van Laere. “Wij willen hiermee een statement maken en bewijzen dat duurzame hoogbouw wel degelijk mogelijk is”, zegt Roel Wouters, projectdirecteur voor de Shigeru Ban-toren bij Triple Living.

Triple Living wilde oorspronkelijk een volledig houten gebouw verwezenlijken, maar dat ontwerp kreeg een negatief advies van de brandweer. Daarom werd gekozen voor een draagstructuur van staal en beton waarrond een houten skelet zal komen. Toch hoopt projectdirecteur Wouters de wolkenkrabber nog steeds volledig uit hout te kunnen maken. “Als alles goed gaat, beginnen we pas te bouwen in 2022. Tot dan blijven we naar manieren zoeken om alsnog alles in hout te realiseren. Een houten structuur is economisch voordeliger dan het hybride ontwerp dat nu op tafel ligt. Bovendien evolueert de technologie razendsnel en zullen we zelf een fire engineer in dienst nemen. Voor ons is CLT hét bouwmateriaal van de toekomst.”

Lage kostprijs

Met de bouw van deze eerste houten wolkenkrabber speelt ons land in op de universele trend van de houtbouw. Wereldwijd schieten houten constructies als paddenstoelen uit de grond. Mjøstårnet - met 85,4 meter de hoogste houten constructie ter wereld -  in het Noorse stadje Brumunddal, HoHo Wien in Wenen en een houten studentenhuis van 52 meter hoog in Vancouver zijn slechts enkele voorbeelden.

Dat CLT (Cross Laminated Timber) of kruislaaghout als bouwmateriaal voor de hoogbouw net nu aan een opmars bezig is, heeft volgens de Canadese toparchitect Michael Green te maken met de almaar dalende kostprijs van het materiaal. “Hoe meer de methode wordt toegepast, hoe meer CLT-fabrieken er zullen bijkomen. Er is meer aanbod, wat leidt tot meer concurrentie en meer kennis over deze bouwtechniek. Normaal dus dat de prijs van kruislaaghout zakt en het gebruik ervan interessanter wordt.”

Die interessante prijsdaling opent de deuren voor meer omvangrijke projecten. Green zelf werkt momenteel aan een project in Toronto waar hij een wijk een nieuwe identiteit wil geven door er twaalf houten gebouwen van tien tot 35 verdiepingen neer te zetten. Het Britse PLP Architecture wil dan weer drie houten wolkenkrabbers - één daarvan zal maar liefst 298 meter hoog worden - realiseren in hartje Londen. In Japan heeft bouwpromotor Sumitomo Forestry het plan om tegen 2041 een houten wolkenkrabber van wel 347 meter te bouwen.

Milieuvriendelijke hoogbouw

Hoogbouw realiseren met CLT, waarbij gelamineerde houten planken in een hoek van negentig graden kruislings op elkaar gelijmd en onder hoge druk samengeperst worden tot reusachtige balken of panelen, heeft dan ook vele voordelen. Zo kunnen wolkenkrabbers er aanzienlijk sneller mee gebouwd worden en zijn de uiteindelijke constructies beduidend steviger.

Lees meer op: www.architectura.be

Bron: architectura.be

Illustratie:  ©Triple Living

0 reacties

Terug naar zoekresultaten