Menu

ACCESS: Advancing Communities towards low-Carbon Energy Smart Systems

Saridaki, Maro avatar
8/05/2020 09:38 in De wijk van morgen

ACCESS: Advancing Communities towards low-Carbon Energy Smart Systems

Digitale samenwerking om een haalbaarheidsstudie te starten

ACCESS-partners VITO en Mechelen werden door een consortium van consultants samengebracht in een online vergadering om een haalbaarheidsstudie te bespreken - een van de cruciale eerste stappen in de proeflancering van de stad.

In de geest van het project werken kennispartners en gemeenten samen om grote uitdagingen aan te gaan bij het ontwikkelen en opschalen van innovatieve smart grid projecten. Vorige week werkte VITO samen met de stad Mechelen voor de kick-off meeting van de haalbaarheidsstudie voor hun pilot.

De stad Mechelen zal een lokale energiegemeenschap bouwen op een innovatieve parking, die e-mobiliteit verbindt met lokale en duurzame energieproductie, -opslag en -beheer. Met het oog op een vermindering van de CO2-uitstoot met 25% zal de piloot een belangrijk stuk van de puzzel zijn om hun klimaatambities te realiseren.

Een consortium van consultants - waaronder Think-e, i.LECO en Sureal - had de aanbesteding voor de haalbaarheidsstudie al gewonnen en zal de stad Mechelen ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen voor hun pilot. Ondanks de uitdagingen van de huidige COVID-19-crisis konden alle partners elkaar digitaal ontmoeten om hun gedachten op elkaar af te stemmen en de haalbaarheidsstudie op te starten! De volgende stappen zijn afgesproken en de studie zal binnenkort van start gaan.

MECHELEN

Een innovatief proefproject waarbij een lokale energiegemeenschap wordt gebouwd op een innovatieve parkeerplaats, die e-mobiliteit verbindt met lokale en duurzame energieproductie, -opslag en -beheer.

Mechelen wil hernieuwbare energie stimuleren door deel te nemen aan het ACCESS-project. In het parkeergebouw Keerdok wordt een proeftuin voor een lokale energiegemeenschap ingericht, waar state-of-the-art oplaadfaciliteiten (voertuig-naar-net) worden aangesloten op de lokale elektriciteitsproductie via zonnepanelen en batterijopslag.

Voor de stad Mechelen maakt deze studie en de bouw van het LEC in het Eandis-parkeergebouw deel uit van haar klimaatactieplan en de ondertekening van het Burgemeestersconvenant. Het doel van dit convenant is om Mechelen klimaatneutraal te maken door een noodzakelijke energietransitie met hernieuwbare energieprojecten.

Na een haalbaarheidsstudie zal Mechelen samenwerken met experts om het LEC op gebouwniveau te creëren en te implementeren. Er zullen nieuwe innovatieve oplossingen worden geïmplementeerd voor de productie, de opslag en het beheer van energie. Als er goede resultaten zijn en er een positieve business case wordt ontwikkeld, kan het LEC worden uitgebreid naar de nieuwe wijk rond het parkeergebouw. Dit zou de burgers van Mechelen bewust maken van de mogelijkheid om groene en lokale energie te produceren en hen aanmoedigen om e-mobiliteit als een haalbare optie te beschouwen.

TARGETS

Stimulate production & use of green & local energy

Encourage citizens to consider green mobility alternatives

Reduce the city's CO2 emissions by 20% in 

datum: 20 april 2020

auteur:  Sophie Rabasch

bron: https://northsearegion.eu/access/pilots/mechelen/

0 reacties

Terug naar zoekresultaten