Menu

Eerste warmtenet van Eeklo komt in Wegelpark

Torfs, Sofie avatar
20/05/2020 16:43 in De wijk van morgen

Eerste warmtenet van Eeklo komt in Wegelpark

De stad Eeklo krijgt binnenkort haar allereerste warmtenet. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt zorgt voor de primeur, in samenwerking met nutsmaatschappij Veolia en het stadsbestuur. Concreet gaat het West-Vlaamse bedrijf alle 40 appartementen van het nieuwe bouwproject Wegelpark verwarmen met restwarmte afkomstig van onder andere het zwembad en de sportsite. “Warmtenetten zijn ecologisch erg waardevol. Steeds meer Vlamingen verwarmen hun woningen op deze manier”, klinkt het bij Groep Huyzentruyt. “De CO2-uitstoot van een woning verdwijnt volledig. Bovendien is er geen gasaansluiting in huis, dus kan je flink besparen op je brandverzekering.” Groep Huyzentruyt bekijkt voortaan bij elk project of er een optie is om de woningen op een warmtenet aan te sluiten.

Een warmtenet is een ondergronds buizensysteem gekoppeld aan een bron die restwarmte genereert en aan individuele woningen of appartementen. De restwarmte warmt het water dat door de buizen stroomt op. Een warmtewisselaar in de appartementen brengt dat warme water vervolgens op een aangename temperatuur voor keuken- en badkamertoepassingen en het verwarmingssysteem.

“We zijn trots dat wij het eerste warmtenet in Eeklo mee kunnen realiseren”, vertelt Tom Prinzie, adviseur bij Groep Huyzentruyt. “Warmtenetten zijn ecologisch erg waardevol. De CO2-uitstoot van een woning verdwijnt immers volledig. Bovendien is er geen gasaansluiting in huis, dus kan je flink besparen op je brandverzekering. Door te kiezen voor duurzame alternatieven ontkoppelen de bewoners zich voor een groot deel van fossiele brandstoffen voor hun energievoorziening. Dat maakt hen voorlopers in het gebruik van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Het warmtenet kan op termijn ook worden gekoppeld aan de beoogde grotere warmtenetwerken in de stad.”

Bron: milieumagazine.be

Afbeelding: Groep Huyzentruyt

0 reacties

Terug naar zoekresultaten