Menu

Belgische primeur : 1e commercieel project 3D-printen in de bouwsector

Aerts, Marijke avatar
28/05/2020 09:02 in De wijk van morgen

Belgische primeur : 1e commercieel project 3D-printen in de bouwsector

Tegen 2030 wil Dubai wereldwijd toonaangevend worden in 3D-printen. Zo lang heeft groep Van Roey niet willen wachten. Steven Janssen, projectdirecteur groep Van Roey: “Als groep zijn we steeds op zoek naar manieren om innovatie te integreren in onze dagelijkse manier van werken. We onderzochten hoe innovatieve 3D-betonprinttechnologie anno 2020 een meerwaarde kan betekenen in commerciële toepassingen.“

Als pilootproject werd Sportoase Groot Schijn geselecteerd. Een 3D-printer zal de verloren bekistingselementen van de recreazone maken. Michaël Schouwaerts, algemeen directeur Sportoase: “Sportoase Groot Schijn zal als complex een pioniersrol vervullen wat betreft duurzaamheid. Het wordt een volledig gasloos gebouw en we voorzien chloorarm water voor onze bezoekers. Het gebruik van de 3D-printtechnologie toont aan hoe belangrijk we duurzaamheid en het optimaal gebruik van beschikbare materialen vinden. De meerwaarde in dit project ligt, naast de duurzaamheid, ook in de gelijklopende doelstellingen die we terugvinden bij groep Van Roey en Sportoase. Samen willen we het verschil maken in het leven van mensen.”

Steven Janssen: “De projectuitvoering brengt het hele proces uitvoerig in kaart. Elke stap wordt technisch-wetenschappelijk onderbouwd en uitgebreid gedocumenteerd. Zo kunnen we 3D-printen als een nieuwe standaard integreren in onze manier van werken. Bovendien besparen we op het materiaal dat we anders nodig zouden hebben voor de bekisting.”

Een belangrijke succesfactor bij 3D-betonprinten is het BIM-model. De BIM-modelleur bij groep Van Roey tekent nauwkeurig de bekistingselementen uit en stuurt deze door naar het team van Weber Belgium. De exacte afmetingen worden vanuit het BIM-model overgenomen door de 3D-printer en het printen kan beginnen. Het resultaat? Een exacte replica van het element uit het BIM-model. Dankzij de technologie wordt de foutenmarge tot nul herleid.

Kurt Martens, commercieel directeur Weber Belgium: “We zijn uitermate trots dat we samen met groep Van Roey de eerste commerciële 3D-printopdracht in België zullen realiseren. Sinds januari 2019 beschikken we over de eerste industriële productielocatie voor het 3D-printen van betonnen elementen voor de bouw.“

Steven Janssen besluit: “3D-printen belooft een vaste waarde te worden in de bouwsector. Dankzij deze technologie kunnen we moeilijke vormen kostenefficiënt realiseren doordat we minder materiaal gebruiken, minder manuele arbeid op de werf nodig hebben en minder afval produceren.”

Bron : website  https://www.groepvanroey.be/nl/nieuws/belgische-primeur-1e-commercieel-project-3d-printen-bouwsector

Datum : 11/05/2020

Foto : Jasmien Smets

0 reacties

Terug naar zoekresultaten