Menu

Renteloze energielening tot 60.000 euro vanaf 2021

Torfs, Sofie avatar
19/08/2020 18:21 in De wijk van morgen

Renteloze energielening tot 60.000 euro vanaf 2021

Wie een bestaande woning koopt en renoveert, kan daar vanaf volgend jaar een renteloze lening voor aangaan tot 60.000 euro. De enige voorwaarde die eraan gekoppeld is, is dat de woning binnen de 5 jaar grondig gerenoveerd is.

De renteloze lening bestond al voor eigenaars met een inkomen onder een bepaalde grens en tot maximum 15.000 euro. Het maximumbedrag wordt nu dus opgetrokken tot 60.000 euro en de lening uitgebreid naar alle inkomens. De hoogte van de lening is afhankelijk van hoe energiezuinig de woning wordt. De lening zelf zal je kunnen afsluiten bij de bank of het lokaal energiehuis.

Labelpremie

Bovenop de renteloze lening kunnen nieuwe eigenaars ook een ‘labelpremie’ bekomen van 2.500 tot 5.000 euro. Deze premie is er voor wie zijn woning grondig energetisch renoveert. Ook hier zal het premiebedrag afhangen van de energie-efficiëntie van de woning na de werken. Die zal moeten worden aangetoond aan de hand van het EPC (energieprestatiecertificaat). Er is één grote maar: enkel nieuwe eigenaars komen in aanmerking voor deze steunmaatregelen. Er moet dus effectief een overdracht van eigendom zijn. Het doel van minister van Energie Zuhal Demir is dat zoveel mogelijk woningen die van eigenaar veranderen, snel worden gerenoveerd.

Eengemaakte renovatiepremie voor bestaande eigenaars

Voor eigenaars van bestaande woningen is het voorlopig nog wachten. “Voor deze eigenaars blijven de bestaande steunmechanismen behouden in 2021”, zegt minister Demir. Wel is het de bedoeling om tegen 2022 een eengemaakte, geïntegreerde woonrenovatiepremie te voorzien, “die het bestaande complexe systeem van de energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelen”. Dat is niets te vroeg, gezien de dalende trend in het aantal premieaanvragen, die grotendeels te wijten is aan het kluwen dat het Vlaamse premiestelsel is. De grote administratieve rompslomp schrikt veel verbouwers af. Jammer, want voor velen is dit financiële steuntje in de rug nodig om hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. En die energiezuinige renovaties zijn broodnodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Nog even geduld dus…

Bron: ikgabouwen.be

Auteur: Sarah De Meûter

Beeld: Renson

0 reacties

Terug naar zoekresultaten