Menu

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

Verbeeck, Sarah avatar
11/09/2020 10:48 in De wijk van morgen

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

In het kader van het Duurzaam wijkcontract De Marollen ontwierpen MAKER architecten en het Spaanse Gutiérrez-delaFuente Arquitectos 9 woningen met aandacht voor de principes van circulair bouwen. Die komen in drie nieuwe volumes op een perceel in de Hoogstraat: twee aan de straatzijde, waarvan een volume boven het bestaande OCMW-gebouw in de Hoogstraat, en een binnen het bouwblok. Met ook nog een school en sporthal op hetzelfde perceel – 7 m aan de straatkant en 62 m lang – was het project bepaald geen routineklus.

Op 27 augustus 2020 schreef Wouter Polspoel een interessant artikel op Circubuild.be .

Wie langs de straatkant naar het bestaande OCMW-gebouw en de doorgang naar de achterkant van het perceel kijkt, zal niet kunnen vermoeden dat de bewuste site eigenlijk drie programma’s herbergt. De Baron Steensschool gebruikt het perceel als speelplaats – die ook dienstdoet als evacuatieweg en ‘lichthapper’ voor de siëstaruimte voor de kinderen –, heeft er zijn sportzaal en nu komen er, naar een ontwerp van MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente Arquitectos, dus ook 9 woningen; 4 transitwoningen en 5 woningen van verschillende grootte en met verschillende typologie.

Het project introduceert een verticale gelaagdheid met voor elk programma een maaiveld op een ander niveau. Er is een verdiepingshoog niveauverschil van 3 m tussen het straatniveau en de sporthal aan het uiteinde van het perceel, dat de architecten gebruikten om op een horizontale, duidelijke en herkenbare manier de functies van elkaar te (onder)scheiden en de toegankelijkheid van de programma’s te controleren. Het resultaat is een maaiveld op 7 m voor de school, op 10 m voor de sporthal en het publieke domein en op 13,5 m voor de woningen. Hoewel de oppervlaktes van elkaar worden gescheiden, wordt de (ruimte)beleving wel gedeeld.

Lees het artikel op Circubuild.be

Auteur: Wouter Polspoel

Datum: 27 augustus 2020

0 reacties

Terug naar zoekresultaten