Menu

Kempens bedrijf Sibelco pakt uit met eerste drijvend zonnepark

Verbeeck, Sarah avatar
11/09/2020 10:53 in De wijk van morgen

Kempens bedrijf Sibelco pakt uit met eerste drijvend zonnepark

Op de grens tussen Mol en Dessel drijven 17.250 zonnepanelen op het water. Het eerste drijvende zonnepark van Vlaanderen kreeg een plekje op een zandgroeve van de Antwerpse mineralenreus Sibelco. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, milieu- en energiebedrijf Group Machiels en Luminus.

Op 9 september 2020 schreef Ellen Vervoort een interessant artikel op susanova.be.

Floating PV, zoals het zonnepark werd gedoopt, zal vanaf oktober 7 gigawattuur per jaar produceren – evenveel als het jaarlijkse verbruik van 2000 gezinnen. 80 procent van de geproduceerde stroom wordt lokaal door Sibelco gebruikt.

Wind en zon

Een deel van de installatie wordt voorzien van actieve koeling, wat moet resulteren in een hoger rendement. Op een ander deel worden dubbelzijdige panelen geplaatst. Bovendien wordt het grootste deel van de installatie uitgevoerd met een dubbele oriëntatie: de panelen vangen niet allemaal zonlicht uit dezelfde richting op. Dat moet de piekproductie van de PV-installatie afvlakken, waardoor de fabriek van Sibelco ter plaatse een groter deel van de groene stroom kan verbruiken. Daardoor moet er bijvoorbeeld minder stroom op het net worden geplaatst of opslagcapaciteit worden voorzien.

Floating PV is niet het eerste hernieuwbare energieproject van Sibelco. 

Lees het artikel op: Susanova.be via Floating PV

Auteur: Ellen Vervoort

Datum: 9 september 2020

Beeld: © Sibelco

0 reacties

Terug naar zoekresultaten