Menu

Worden warmtenetten ingehaald door innovatie?

Saridaki, Maro avatar
24/09/2020 17:00 in De wijk van morgen

Worden warmtenetten ingehaald door innovatie?

“We overschatten altijd de innovatieve ontwikkelingen die binnen twee jaar zullen optreden, en onderschatten de ontwikkelingen in de komende 10 jaar”, zei Bill Gates al jaren geleden. Gaat dit ook op voor warmtenetten?

Jan-Maarten Elias, Managing Partner Energy Bridge meldt dit bericht op het kennisplatform duurzaamgebouwd.nl op 18/9/2020.

Vanuit het Klimaatakkoord uit 2019 wordt voor de gebouwde omgeving vol ingezet op het toepassen van warmtenetten. De helft van de CO2-reductiedoelstelling die we in 2030 moeten halen, komen uit warmtenetten. In 2018 is ingeschat dat zo’n 40 % van de gebouwde omgeving op een warmtenet wordt aangesloten. Daarom is de wijkgerichte aanpak populair, onder andere via het Programma Aardgasvrije Wijken. Ook de Transitievisies Warmte van de gemeenten [op te leveren in 2021, red.] richten zich op wijken, met wijkplannen daarna.

Tempo van besluitvorming en aanleg

De besluitvorming over een warmtenet neemt vele jaren in beslag. Het is dan ook een groot en complex vraagstuk. De doorlooptijd van een besluitvormingsproces ligt al vaak minimaal tussen de 5 en 10 jaar. Met zulke lange trajecten is de kans groot dat je wordt ingehaald door innovaties en veranderende wetgeving. Dit is bijvoorbeeld te zien bij aansluitingen van nieuwbouwwoningen die met een lage temperatuur warmtepomp zeer efficiënt verwarmd kunnen worden, terwijl meer dan 10 jaar geleden het akkoord met de gemeente is gesloten om deze nieuwbouw op een hoog temperatuur warmtenet aan te sluiten.

Bron: Lees het volledige artikel op duurzaamgebouwd.nl

Auteur / expert: Jan-Maarten Elias

Beeld: © Provincie Antwerpen | XDGA  - warmtenetten

0 reacties

Terug naar zoekresultaten