Menu

Almut Fuhr (Het Facilitair Bedrijf) over Kantoor 2023: “Gunningscriteria in aanbestedingen zullen meer en meer richting circulair bouwen evolueren”

Goidts, Anne avatar
8/10/2020 19:21 in De wijk van morgen

Almut Fuhr (Het Facilitair Bedrijf) over Kantoor 2023: “Gunningscriteria in aanbestedingen zullen meer en meer richting circulair bouwen evolueren”

Vanaf 2023 gaan 3.900 Vlaamse ambtenaren aan de slag in Kantoor 2023, onderdeel van ZIN in No(o)rd, een ambitieus vastgoedproject van Befimmo in de twee iconische WTC-torens in het hart van de Brusselse Noordwijk. Het woon-werkcomplex wordt een circulair gebouw en moet als voorbeeld gelden voor toekomstige publieke bouwprojecten. De coördinatie van het project is in handen van Het Facilitair Bedrijf, dat als opdrachtgever verschillende circulaire gunningscriteria verwerkte in de aanbestedingsprocedure. “Dat moet op termijn de standaard worden, maar die transitie naar andere aanbestedingsprocedures vraagt tijd”, vertelt Almut Fuhr, consulente duurzaam bouwen bij het Facilitair Bedrijf. Op de derde editie van Circulair Real Estate, die doorgaat op 21 oktober in Brussel, gaat ze, samen met onder meer twee architecten uit het ontwerpteam, dieper in op het project.

Om Zin in No(o)rd te realiseren koos Befimmo, aan wie het project gegund werd, na een oproep tot kandidaturen in samenspraak met de Brusselse en Vlaamse Bouwmeester in 2017 voor een ontwerpteam bestaande uit het Brusselse 51N4E, Jaspers-Eyers Architecten, ook vooral actief in Brussel, en het Franse l’AUC. VK Architects & Engineers staat in voor de speciale technieken (MEP) en engineering inzake brandveiligheid, energie en duurzaamheid. In plaats van eenvoudig hergebruik van de bestaande gebouwen, voegt het ontwerp een nieuwe dimensie toe door de torens te verbinden met een nieuw volume van 14 verdiepingen met dubbele hoogte.

Maar het meest opvallende aan het nieuwe woon-werkcomplex, is dat het een circulair gebouw wordt. Het Facilitair Bedrijf, de opdrachtgever voor de realisatie van Zin in No(o)rd, wilde met het project immers een voorbeeld stellen op het vlak van circulair bouwen, zoals het ook al deed met de koffiebar in het Vlaams Administratief Centrum in Leuven, die zowel in opbouw als op het vlak van uitbating circulair is. Vlaanderen wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben en het Facilitair Bedrijf zal daar als agentschap verantwoordelijk voor het vastgoedpatrimonium van de Vlaamse overheid alleen toe bijdragen maar ook een voortrekkersrol in vervullen.

Lees verder op circubuild.be

Auteur: Wouter Polspoel

Datum: 06/10/2020

0 reacties

Terug naar zoekresultaten