Menu

Ministers Crevits en Demir geven boost aan Vlaanderen Circulair

Goidts, Anne avatar
7/12/2020 16:03 in De wijk van morgen

Ministers Crevits en Demir geven boost aan Vlaanderen Circulair

Vlaanderen Circulair, het partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld dat de circulaire economie voortstuwt, krijgt een nieuwe boost. We verleggen de focus van experimenteren naar opschalen en veralgemenen van goede praktijken. Daar hoort een verbrede werking, een nieuwe voorzitter -Paul De Bruycker (CEO Indaver)- en een vernieuwde stuurgroep bij.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zetten vandaag de volgende stap voor Vlaanderen Circulair: van een focus op experimenteren gaan we naar opschaling en veralgemening van goede praktijkvoorbeelden. Paul De Bruycker (CEO van Indaver) wordt de nieuwe voorzitter.

De dubbele aansturing van ministers Demir en Crevits maakt duidelijk dat de transitie naar de circulaire economie niet alleen een ecologische noodzaak is, maar ook een economische opportuniteit. Niet in het minst op het vlak van innovatie en tewerkstelling.

Daarom nemen alle relevante sectorfederaties (VCB, Essenscia, Agoria, Fedustria, Fevia, Denuo, Vlaams Werkgeversplatform, Febelfin), de onderzoeksinstellingen VITO en het Steunpunt CE Center, Bond Beter Leefmilieu en VVSG deel aan de stuurgroep van Vlaanderen Circulair.

In 2017 ging Vlaanderen Circulair van start met als doel om de transitie naar de circulaire economie in Vlaanderen te realiseren tegen 2050. Een terugblik op de activiteiten 2017-2019 vind je hier. De huidige Vlaamse Regering bevestigde die doelstelling en sprak de ambitie uit om van Vlaanderen tegen 2030 al een circulaire koploper te maken in Europa door de materiaalvoetafdruk van onze consumptie te ontkoppelen van de economische groei en deze met 30% te verminderen tegen 2030.

De doorstart die vandaag genomen wordt, komt op een ideaal moment. “Post-covid zullen we onze economie op een krachtige en vooral duurzame manier moeten herlanceren. Circulaire economie kan daarbij een enorme opportuniteit zijn en we steken niet onder stoelen of banken dat Vlaanderen grote ambities heeft als het gaat om circulaire economie”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

Dat circulaire economie kan bijdragen aan meer economische veerkracht bleek uit een enquête die Vlaanderen Circulair en VITO in mei 2020 voerden bij 500 respondenten. Daaruit bleek dat bedrijven die circulaire business-modellen of bedrijfsvoering toepasten, beduidend minder hadden geleden onder de gevolgen van de lockdown. 66% van deze bedrijven gaf aan geen tekorten ervaren te hebben als gevolg van de crisis, tegenover slechts 2% van de 'niet-circulaire' bedrijven.

“De goesting die ik bij de stakeholders ervaren heb om de handen uit de mouwen te steken en te werken aan de circulaire economie stemt mij hoopvol dat we snel resultaat kunnen boeken”, zegt voorzitter Paul De Bruycker.

Lees het volledige artikel hier.

Bron: vlaanderen-circulair.be

Auteur: Vlaanderen Circulair

Datum: 03/12/2020

Beeld: logo Vlaanderen Circulair

0 reacties

Terug naar zoekresultaten