Menu

Leuvense Materialenbank met gerecupereerd bouwmateriaal opent de deuren

Penen, Kelly avatar
1/02/2021 15:58 in De wijk van morgen

Leuvense Materialenbank met gerecupereerd bouwmateriaal opent de deuren

Op donderdag 28 januari 2021 openden de stad Leuven en Atelier Circuler officieel de deuren van de Materialenbank. De Materialenbank verkoopt gerecupereerde bouwmaterialen die vzw Atelier Circuler ‘gered’ heeft uit oude gebouwen klaar voor sloop of renovatie. Daarnaast voorzien EcoWerf en De Kringwinkel ViTeS een structurele instroom van ‘afgeschreven’ materialen. Op deze manier krijgen kostbare bouwmaterialen een tweede leven.

Twee weken geleden trapte de stad Leuven het ‘urban mining’ project af. Hierbij worden waardevolle materialen gerecupereerd uit oude gebouwen, stadsgebouwen maar ook woningen, die een renovatie ondergaan of gesloopt worden. De materialen die er ‘gered’ worden, zijn vanaf nu te koop in de Materialenbank. Je vindt er voornamelijk verschillende soorten hout, maar ook metaal, isolatiemateriaal en binnen- en buitenschrijnwerk. Vanaf vandaag kan iedereen, particulieren maar ook organisaties en bedrijven, de materialen bestellen via de webshop www.materialenbankleuven.be. Nadien kunnen de materialen afgehaald worden in de Kolonel Begaultlaan 79. Via de website kan je de materialen ook eerst reserveren om ze daarna te bekijken in de Materialenbank zelf en vervolgens eventueel aan te kopen.

“Om van Leuven een circulaire stad te maken moeten we zoveel mogelijk materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hergebruiken. De Materialenbank wordt dé plek in Leuven voor kwalitatieve, gerecupereerde bouwmaterialen en zal het hergebruik van bouwmaterialen toegankelijker maken, stimuleren en opschalen. Dankzij de Materialenbank belanden waardevolle materialen, gered van de sloophamer, niet langer op de afvalberg maar krijgen ze een tweede leven”, vertelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens enthousiast. “Op termijn willen we zelfs tijdelijke materialenbanken op grote werven in de stad inrichten, om zo van hergebruik het nieuwe normaal te maken. We creëren met dit initiatief een gesloten kringloop en voorkomen dat er nieuwe kostbare, grondstoffen ontgonnen moeten worden.”

Lees meer op www.pers.leuven.be

Bron: www.pers.leuven.be

Foto © www.pers.leuven.be

0 reacties

Terug naar zoekresultaten