Menu

Beton recyclen maakt grote sprong vooruit: bedrijf zoekt naar locaties voor recyclemachine

Penen, Kelly avatar
4/02/2021 14:05 in De wijk van morgen

Beton recyclen maakt grote sprong vooruit: bedrijf zoekt naar locaties voor recyclemachine

Een Nederlandse uitvinding om beton te scheiden in grondstoffen vermindert materiaalgebruik en scheelt bakken CO2. De ‘urban miners’ van New Horizon willen nu meer plekken vinden om de betonmachines neer te zetten en gaan op zoek naar gemeenten en regio’s die kunnen helpen. Uiteindelijk is het doel om de uitvinding wereldwijd groot te maken.

Het is een opschaling van jewelste: New Horizon is op zoek naar tien plekken om een betonmachine neer te zetten. Drie jaar geleden ontwikkelde het circulaire bedrijf samen met de Van Rutte Groep de uitvinding van Koos Schenk, de Smart Liberator. Na uitgebreid testen en een tweede, beter gekalibreerde versie die efficiënter werkte, is het nu tijd voor een serieuze groeispurt.

Genoeg oud beton

New Horizon wil de machines graag op plekken zetten waar veel materiaal én vraag is. De betonmachine heeft namelijk ‘schoon’ beton uit oude gebouwen nodig. En er moeten genoeg nieuwe bouwprojecten zijn om de grondstoffen die het recyclingproces oplevert aan te verkopen.

Dat vraagt niet alleen om veel bouwactiviteit in de buurt, het vereist ook een andere werkwijze van slopers. “Nu worden gevels bijvoorbeeld met steen, beton en isolatie door elkaar gesloopt. Het vervuilende beton is dan hooguit goed als fundament voor een weg. Wij willen dat je een gevel laag voor laag afpelt, zodat er schoon beton overblijft dat wij kunnen recyclen,”  vertelt Michel Baars, CEO van New Horizon.

Lees het volledige artikel op: www.change.inc

Bron: www.change.inc

Foto © pexels.com - betonmix

0 reacties

Terug naar zoekresultaten