Menu

Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal onderscheiden Pritzker Architecture Prize 2021

Saridaki, Maro avatar
18/03/2021 17:12 in De wijk van morgen

Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal onderscheiden Pritzker Architecture Prize 2021

Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal, uit Frankrijk zijn de laureaten van de 2021 Pritzker Architecture Prize. Zij krijgen deze hoogste internationale architectuur onderscheiding voor onder meer de finesse en gedurfde subtiliteit in hun benadering van de gebouwde omgeving zo schrijft Alejandro Aravena, voorzitter van de jury.

Lacaton ‘Goede architectuur staat open voor het leven, open om de vrijheid van iedereen te vergroten, waar iedereen kan doen wat hij moet doen. Het mag niet demonstratief of indrukwekkend zijn, maar het moet iets bekends, nuttigs en moois zijn, met het vermogen om stilletjes het leven te ondersteunen dat erin zal plaatsvinden.’

De architecten, voorstanders van nooit slopen, maken in hun ontwerp onder meer gebruik van wintertuinen en balkons waarmee bewoners energie kunnen besparen en toegang krijgen tot de natuur gedurende alle seizoenen.  Voorbeeld hiervan is Lapatie House (Floirac, Frankrijk 1993). Hier maakten zij voor het eerste gebruik van technologie die in kassen wordt gebruikt voor de aanleg van een wintertuin. Hiermee kon met een bescheiden budget een grotere woning worden gerealiseerd.

Lees het volledige artikel op: www.dearchitect.nl

beeld: Pritzker Architecture Prize 

datum: 16 maart 2021

beeld: Pritzker Architecture Prize

0 reacties

Terug naar zoekresultaten