Menu

Bezoek 'The Exploded View'

Grasso, Diana avatar
18/05/2021 09:20 in De wijk van morgen

Bezoek 'The Exploded View'

Tot 22 juni 2021 is The Exploded View gratis te bezoeken in Design Museum Gent. Deze onderzoeksinstallatie van een open­getrokken woning toont hoe een huis circulair gebouwd kan worden met bio­based materialen. The Exploded View werd voor het eerst gepresenteerd tijdens Dutch Design Week 2020 en reist nu langs diverse locaties om mensen te inspireren met de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen. 

The Exploded View is ontwikkeld door Biobased Creations in samenwerking met een groep pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen, The Embassy of Circular & Biobased Building. Het is het resultaat van een intensief onderzoek en biedt perspectief op de vraag ‘welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? De antwoorden krijgen vorm in verhalen en in een maquette van een huis van de toekomst. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen.”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations. 

Potentie van snel hernieuwbare grondstoffen 

In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Van producten die al bestaan, maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productie cirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq. 

Verhaal  en verbeelding 

Biobased Creations werkt op een actieve manier via verhaal en verbeelding aan het activeren van professionals en het brede publiek. Ze is ook initiatiefnemer en ontwerper van The Growing Pavilion. Een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019 meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards.

In navolging van The Exploded View werkt Biobased Creations nu aan de verbeelding van circulaire leefomgeving op ware grootte en vertellen hoe circulair en biobased bouwen en ontwerpen invloed heeft op veel meer dan de bouwsector. Hiermee doen ze een pleidooi voor opschaling en systeemverandering. 

Design Museum Gent

Door middel van design brengt Design Museum Gent bredere maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en intelligente technologie onder de aandacht. Daarbij onderzoeken ze welke rol design kan spelen in de toekomst. The Exploded View is vrij toegankelijk voor publiek. 

CREDITS EXPLODED VIEW 

Design: Pascal Leboucq (Biobased Creations / Company New Heroes) 

Concept: Pascal Leboucq & Lucas De Man (Biobased Creations / Company New Heroes) 

The Exploded View is een initiatief van:
BPD, Jansen by ODS, Moodumo, Provincie Noord-Brabant, Buro Kade, Dutch Design Foundation, Biobased Creations (Company New Heroes).

The Exploded View wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Lectoraat BioBased Bouwen CoEBBE / Avans Hogeschool & HZ University of Applied Science,  CLICKNL, Design United, Blue City, LENTE woningcorporaties, Stichting Agrodome, Primum, Greenport West-Holland, Eco+Bouw, studio ARCA, Forbo Flooring, Martens Keramiek, Ten Cate Outdoorfabrics, Energie- en Grondstoffenfabriek, Aquaminerals, ECOplex, De Wit ≠ Weisman

Samen vormen deze organisaties The Embassy of Circular & Biobased Building. Dit is een onderdeel van World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation dat wordt gecureerd door Biobased Creations (Company New Heroes). 

Meer info

Bron: www.designmuseumgent.be

Beeld: © Design Museum Gent - expo 

0 reacties

Terug naar zoekresultaten